Japán a világ legnagyobb hitelezője

325 ezer milliárd jen. Ennyi volt Japán külföldi hitelállománya az év végén, közölte a pénzügyminisztérium Tokióban. Ez 2334 milliárd eurót jelent. Japán ezzel a világ legnagyobb hitelezője- hangsúlyozza a pénzügyminisztérium közleménye Tokióban.

 

 

 

 

Japán után Kína a második 207 ezer milliárd jennel, Németország pedig a harmadik 192 ezer milliárd jennel. Jó ez a felkelő nap országának?

Japán már 23. éve az első ezen a listán, miközben a saját gazdasága stagnál. A japán cégek inkább külföldre viszik a pénzüket, mert otthon nem remélnek profitot. Tavaly 20%-al nőtt Japán külföldi hitelállománya. Ez soknak tűnik, de a változás nem igazán jelentős, ha figyelembe vesszük, hogy a jen árfolyama a dollárhoz képest 20%-al csökkent.

Abe Sinzo kormányfő új nem-ortodox gazdaságpolitikája arra irányul, hogy csökkentse a jen árfolyamát és felpörgesse az inflációt. A konzervatív kormányfő abban bízik, hogy így több lesz a hazai beruházás és növekszik az export.

Japán 23 éve még egyértelműen a világ második számú gazdasági hatalma volt. Időközben Kína megelőzte, sőt vásárlóerő paritáson számolva már India GDP-je is nagyobb. Japán Ázsiában is a harmadik helyre szorult vissza, eközben a japán óriások hatalmas profitokat értek el, de nem otthon, hanem Kínában, Indonéziában, vagy akár az Egyesült Államokban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez