Dinoszauruszok adták az ötletet egy új koreai robot kifejlesztéséhez

Egy koreai kutatócsoport a nagymacskák helyett a dinoszauruszokat vette alapul sebesen futó robotja fejlesztéséhez.

A kutatók fantáziáját hosszú ideje izgatják a sebesen futni tudó robotok, melyek erős, agilis lábakon állnak. Számos csoport például a gepárdokra alapozott dizájnokra fókuszált. Ám egy koreai fejlesztőcsoport a Koreai Alkalmazott Tudományok és Technológiák Intézetében új sprintelő robotja kifejlesztéséhez nem a nagymacskákra fókuszált, hanem egy teljesen más élőlényre, a velociraptorra.

A Raptor névre keresztelt robot két lábbal, és egy, a farkát imitáló mechanizmussal rendelkezik. A legfrissebb kísérletben óránkénti 46 kilométeres sebességet ért el egy futópadon. Ez majdnem olyan gyors, mint a világ leggyorsabb robotja, a Boston Dynamics fejlesztette Cheetah eredménye, amely két évvel ezelőtt szintén futópadon, óránkénti 47 kilométeres sebességre tett szert.Hasonló sebessége ellenére a két robot nagyon különbözik egymástól. Cheetah tagbaszakadt négylábú, amelyet hidraulikus működtető egységek hajtanak. A Raptor kompakt, három kilogrammos gép, két, ultrakönnyű kompozit anyagból készült lábbal. Újabb különbség, hogy farka is van. Bár egyáltalán nem hasonlít a velociraptor farkára, mégis úgy működik, gyors mozgással segíti, hogy a robot teste stabil maradhasson, miközben átlép az akadályokon.

Raptor egyszerű felépítése azt tanúsítja, hogy a figyelemre méltó sebesség elérése nem túl komplikált dizájnnal is elérhető. Kilenc csuklós lábai csak egy-egy motort kaptak, a mozgásához felhasznált energia egy részének visszanyeréséhez pedig Akhillesz-inakkal látták el, amelyek rugókként funkcionálnak, elnyelik és tárolják az energiát. Irányítórendszere szintén igen egyszerű. Egy számítógépes programot – futásminta-generátor – használ, amely kontrollálja járásmódját és sebességét.

A koreai szakemberek a robot optimalizálásán ügyködnek. Nemcsak egyre nagyobb sebességet szeretnének elérni, hanem tökéletesítenék az irányítást és a stabilitást is.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez