A könyvmentő kislány

Egy újabb kép a négyhetes gázai konfliktusról, alulnézetből. Első pillantásra majdhogynem hétköznapi. A másodikra viszont többet mond arról, hogy mi is van igazából ott, mint egy egész képsorozat  a lebombázott lakóházakról vagy az áldozatokról. Úgy mesél, hogy bárhol könnyen megértjük.

A múlt héten kerültek ki a világhálóra a fotók arról, ahogy egy kislány a könyveit menti a romok közül. Abból a törmelékhalomból, ami feltehetőleg az otthonából maradt. 

A hírek szerint a Palesztin Információs Központ indította útjára a fotókat. És jobban a szívekbe talált vele, mint a vér és a szenvedés képeivel. Amelyek egy blogger szerint inkább eltávolítják az embereket a történésektől. Mert nem az erőszak láttán kezdünk el igazán aggódni másokért, hanem akkor, ha bele tudjuk képzelni magunkat a szenvedők helyzetébe – állapította meg Susan Sonntag a háborús fotózásról írott, Regarding the Pain of Others című könyvében. Ez a képsor meg pont ilyen. Ütősebb, mint a sebesültek képei. Megértjük belőle, mit érezhetnek mások, mire gondolhatnak, amikor bombázzák őket. Megengedi, hogy azonosuljunk velük. Mert a könyvmentés hétköznapi cselekedet, könnyen beleképzelhetjük magunkat a kislány helyzetébe.

Gáza egyébként hihetetlenül fiatal: az átlagéletkor 17 év.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez