A keresztények után a jazidik menekülnek

Nem csak a keresztényeket: az összes vallási kisebbséget, köztük a síita muszlimokat is üldözik az Iszlám Állam szunnita harcosai Irakban. Ahol újabb területeket foglaltak el. Most a jazidik miatt aggódik a világ. De a keresztényeket is újabb támadások érték. 

Az ENSZ Gyermekalapja komoly aggodalmát fejezte ki, amiért 40 gyermek halt meg Irak jazidi kisebbségéből az Iszlám Állam offenzívájában. A kicsik “az erőszak közvetlen következményeinek, az otthonuk elhagyásának és a kiszáradásnak” lettek az áldozatai az elmúlt két napban. De 500 felnőtt is életét vesztette.

Szindzsár városából sok ezren menekültek a hegyekbe, amikor a dzsihádisták vasárnap rajtaütöttek a településen. A jazidik egy ősi vallás követői: hitüket “sátánimádásnak” bélyegezte az Iszlám Állam. Észak-Irakon kívül Szíriában és a Kaukázusban élnek, vallásuk egyistenhit: több más vallás elemeit ötvözi, köztük a kereszténységét, az iszlámét, a zoroasztrianizmusét vagy  a Mithrász-kultuszét. Körülbelül félmillióan vannak, többségük a ninivei síkságokon élt. 2007-ben már rajtaütöttek dzsihádisták a falvaikon. Akkor több mint 400 embert mészároltak le.

Az Unicef információi szerint most körülbelül 25 ezer gyerek van a menekülők között. A hegyekben híján vannak mindennek, sürgősen szükségük volna segélyre, ívóvízre és élelemre. Az internetre kitett képeken emberek kis csoportjai láthatók egy kanyon oldalában a szindzsári hegyekben – írja a BBC. Ha 24 órán belül nem kapnak segítséget, éhen halnak – mondja egy magasrangú kurd tisztségviselő. És hírek jönnek tömeges kivégzésekről is a jazidi falvakból.

Jawhar Ali Begg, a jazidi közösség szóvivője azt mondja: az Iszlám Állam, miután lerohanta Szindzsárt, ugyanazt az ultimátumot adta nekik, mint korábban a keresztényeknek Moszulban: áttérnek az iszlámra, különadót fizetnek, elmenekülnek vagy meghalnak. És az ő szent helyeiket is felrobbantották.

Szindzsár Zumár városával és két olajmezővel együtt került az Iszlám Állam kezére, amikor a dzsihádisták az autonóm kurdok által ellenőrzött terülteket támadtak. A kurd erők, a Pesmerga ellentámadásra készül, ehhez Maliki iraki miniszterelnök légi támogatást ígért nekik. Ez az első eset az együttműködésre a kurd autonóm terület és a bagdadi kormány között azóta, hogy az ISIS júniusban villámoffenzívában elfoglalta a második legnagyobb iraki várost, Moszult. Ma már a kurd fővárostól, Arbiltól mindössze 40 kilométerre folytak a harcok. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez