Korrupció Kantonban: lebukott a város első embere is

Emelkedő csillagból hullócsillag lett Kanton kommunista párttitkára, akit elsodort a korrupcióellenes kampány, melyet Kína első embere indított el. Kanton a meztelen mandarinok városa, vagyis olyan hely, ahol a vezetők a családtagjaikat külföldön tartják.

 

 

 

Kanton Kína hatodik legnagyobb városa, népessége körülbelül akkora, mint egész Magyarországé. Emellett a dél-kinai Kuantung tartomány fővárosa. Ez a tartomány közvetlenül HongKong mellett fekszik, ez számos visszaélésre ad alkalmat. Például úgy, hogy a döntést hozó mandarinok családtagjaikat átköltöztetik HongKongba, amely Kína része ugyan, de jogilag és pénzügyileg független. Így korrupció esetén nem kell mást tenni, mint megadni a család hongkongi bankszámláját. Több mint ezer ilyen meztelen mandarin él a dél-kinai Kuantung tartományban. Őket választás elé állították: vagy hazahozzák a családjukat, vagy kirúgják őket. A többség úgy döntött: továbbra is meztelen mandarin marad, vagyis nem hozza haza a családját.

Kínában a kormányzó kommunista párt titkára az igazi úr, a polgármester csak az ő helyettese. Van Csingliang /Wan Qingliang/ Kanton legfiatalabb polgármestere volt és innen lépett elő a kommunista párt titkárává. Mindenki nagy jövőt jósolt neki, ám közben új főnöke lett. Kuangtung tartomány élére olyan vezető került, aki esélyes arra, hogy Kína első embere legyen, ezért aztán Hu párttitkár, aki csak 50 éves és szeretne Hszi Csinping utóda lenni Pekingben, kíméletlen tisztogatást rendelt el. Rendőrök ezrei rohanták meg a bűn városát Dongguant, melyet a kínai Las Vegasnak is neveznek. A korrupcióellenes hadjárat talán sehol olyan nagyon nem erőteljes, mint itt HongKong közvetlen közelében.

Minden bizonnyal ennek lett az áldozata Kanton ifjú párttitkára, aki immár a kommunista párt fegyelmi bizottságának rettegett nyomozói előtt bizonygathatja: nem volt ő keresztapa Kína hatodik legnagyobb városának élén.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez