113 ujgurt ítéltek el Kínában terrorizmus miatt

A nép előtt tattott nyílt tárgyaláson négy embert életfogytig tartó börtönre, 109-et pedig hosszú börtönbüntetésre ítéltek terrorizmus miatt a Hszincsiang-Ujgur Autonóm tartományban.

 

Korábban a kínai fegyveres rendőrség 13 ujgurt megölt, akik állítólag mind terroristák voltak. “Terrorizáljuk a terroristákat, akik vallási, vagy nemzetiségi alapon harcolnak ellenünk!”- adta ki a jelszót Hszi Csinping elnök egy belbiztonsági tanácskozáson, melyet a Tiltott Városban rendeztek meg Pekingben. Azóta a bíróságok futószalagon hozzák meg a súlyosabbnál súlyosabb ítéleteket a Hszincsiang-Ujgur Autonóm tartományban, ahol az őslakosság nehezen viseli el, hogy a többségbe került kínaiak gyorsan gazdagodnak, míg ők továbbra is többnyire szegénységben tengődnek.

A nyilvános perek a megfélemlítés eszközei Kínában. Az életfogytig tartó börtönre ítélt négy ujgurt 3000 ember előtt ítélték el. Az ügyész ismerteti a vádat, amely sokszor elég homályos utalásokat tartalmaz a terrorizmusra, majd a bíró már közli is az ítéletet. A vádlott meg se szólalhat, ügyvéd nincs. A hivatalos közlemény szerint az elítéltek “terrorista szervezkedésben vettek részt”, “külföldről érkezett uszító videókat néztek meg együtt”, “felforgató irodalmat terjesztettek”, “terrorista képzést folytattak”. Biztos, hogy fegyver nem volt náluk, mert akkor automatikus a halálos ítélet Kínában.

A terrorizmusellenes kampány a legkeményebb a Hszincsiang-Ujgur tartományban, de érinti azokat a tartományokat is, ahol tibeti kisebbség él. Az élő fáklyák is terrorizmusnak minősülnek Kínában, holott ebben az esetben csak a tiltakozó tibeti szenved önkéntes tűzhalált. A keresztény szekták is a terrorizmusellenes harc célgömbjébe kerültek: a Keleti Villám nevű szektáról nemrég hosszú összeállítást sugárzott a közszolgálati televízió. A szekta tagjai megöltek egy családanyát egy Mekiben Santung tartományban.

A Keleti Villám szekta vezetője állítólag Jézus újjászületett női mása, aki valahol Honan tartományban él. Őt csak a szekta vezérkara ismeri, amely viszont Amerikába menekült az állandó zaklatás elől, amely Kínában érte őket.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez