300 ezer dollárt csalt ki egy nigériai férfi egy amerikai özvegytől

Csaknem ötszáz nigériait tartóztatott le a rendőrség Malajziában, internetes csalás miatt. A recept egyszerű: amerikai, kanadai és ausztráliai pénzes hölgyeket rábeszélni arra, hogy támogassák honfitársukat, aki pénzügyi gondokkal küzd a távoli Malajziában.

 

 

 

 

Egy nő Amerikából 260 ezer dollárt utalt át a nemlétező honfitársnak, akinek a sorsát annyira a szívére vette Arizonában, hogy elutazott miatta Malajziába. Ott nem találkozott titkos rajongójával, csak egy európai ügyvédnővel. Az kicsalt tőle még 25 ezer dollárt, majd eltűnt. Az amerikai nő a nagykövetségre sietett, ahol rossz hír várta: többszáz sorstársa van már. Igaz, hogy nála többet csak egy másik amerikai özvegytől szereztek a fondorlatos internetes csalók. Az az 59 éves özvegy kerek 300 ezer dollárt költött rájuk, az egész életbiztosítását. Mindkét esetben sírig tartó szerelmet ígért a “bajban levő honfitárs”, akit sohasem láttak.

Biztos, hogy nem amerikai honfitárs, hanem egy nigériai hálózat áll az internetes csalássorozat mögött.- ezt az amerikai és a malajziai rendőrség közös akciói derítették ki, ezért a csaknem 500 letartóztatás.

Hogy kerülnek nigériai internetes csalók Malajziába?

Az ázsiai állam szeretne nemzetközi oktatási központ lenni, ezért ott könnyű diákvízumot szerezni. A nigériai fiatalok diákvízummal érkeznek és aztán maradnak is. Megkönnyíti a dolgukat, hogy mind Nigéria, mind Malajzia a brit birodalom része volt, így a jogszokások egy része ismert. Sok nigériai muzulmán éppúgy, mint Malajzia lakóinak többsége, ráadásul ezek a diákok tényleg tanultak valamit. Jól ismerik az internetet és a nem egészen ifjú hölgyek pszichológiáját.

Hónapokig győzködik az áldozatokat, amíg azok lemondanak összes megtakarított pénzükről. Általában nem dúsgazdag özvegyeket választanak, mert tudják, hogy a nagy vagyonokat jól védik, azokat nem lehet az interneten csak úgy becserkészni. Ellenben a középosztály vidéken élő tagjai jó célpontot jelentenek az USA-ban, Kanadában és Ausztráliában.

Mit tehet a rendőrség? Nyomoz, és ha talált valamit, akkor begyűjti a nigériai internetes hálózat csaló tagjait, akik gyakran hamisítják az amerikai nagykövet leveleit, melyekben felhívják a gyanútlan áldozatok figyelmét arra, hogy malajziai titkos rajongójuk nem akárki: befolyásos üzletember és talpig úriember.

Melyik középosztálybeli özvegy tud ennek ellenállni Amerikában, Ausztráliában vagy Kanadában? Az áldozatok száma egyre nő. Már többszázat regisztráltak Malajziában, ahol egész hálózat működik nigériai internetes csalókból, akik már többmillió dollárt szedtek ki amerikai, kanadai és ausztrál özvegyekből Malajziában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez