Hol a boldogság mostanában Thaiföldön?

Miniszoknyás lányok ropják a táncot az utcai fesztiválon Bangkokban, ahol egy hatalms zászló hirdeti, hogy megkezdődött az országos boldogságfesztivál a százmilliós országban. A háttérben a hadsereg, mely május 22-én átvette a hatalmat Thaiföldön.

 

 

 

 

“Kilenc éve nem voltunk boldogok! Most itt az ideje ennek!”- deklarálta Prayuth tábornok, Thaiföld új vezére, aki átfogó boldogságkampányt indított a százmilliós országban, mely az elmúlt hetekben a polgárháború szélére sodródott. A katonák puccsal megbuktatták Thaksin Shinawatrat, a vörösinges mozgalom vezérét, az ország akkori miniszterelnökét. Prayuth tábornok akkor még csak tagja volt a hadsereg vezetésének, ma már ő a főparancsnok és az ország ura. Közölte, hogy választások még legalább egy évig nem lesznek, mert azokat valószínűleg újra a vörösingesek nyernék meg.

A hadsereg pedig nem azért buktatta meg először Thaksin Shinawatrat, majd pedig húgát Yingluckot, hogy újra nekik adja át a hatalmat. A Shinawatra család, amely félig kínai, Thaiföld egyik leggazdagabb famíliája, amely szövetséget kötött a vidéki gazdálkodókkal. Ennek értelmében a kormány, amíg a Shinawatra család volt hatalmon, drágán felvásárolta a rizst, majd pedig eladta azt -olcsón- külföldre. A veszteséget az állam lenyelte, cserében viszont a vidéki szavazók őt támogatták. A nemzeti rizsalap körül rengeteg volt a korrupciós botrány, olyannyira, hogy a rizsalap a csőd szélére jutott. A legfőbb vásárló, Kína pedig beszüntette a vásárlást, mondván: bűzlik az egész a korrupciótól.

A hadsereg több mint háromszáz politikust tartóztatott le, főként a vörösingesek közül, de nem kímélte a királypárti sárgaingeseket sem. Yingluck Shinawatra asszony, a megbuktatott miniszterelnök házi őrizetben van. Bátyja, Thaksin Shinawatra külföldön szervezkedik, közben pedig zajlik az országos boldogságfesztivál.

Ropják a miniszoknyás lányok az utcán, a hadsereg pedig ingyenes hajvágást ígér. Erről a fodrászok még nem hallottak, de a felülről elrendelt boldogságfesztivál ezerrel zajlik Thaiföld utcáin, ahol nemrég még a politikai káosz uralkodott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez