Menekült-rabszolgák Thaiföldön

“420 dollárért adtak el egy halászhajó kapitányának Thaiföldön!”- ezt állítja 15 menekült, aki Mianmarból és Kambodzsából érkezett. A menekültek ezek után rabszolgák lettek a hajón, ahol fizetés nélkül dolgoztatták őket látástól-vakulásig. Az USA fontolgatja, hogy a rabszolgaság engedélyezése, illetve támogatása miatt szankciókat alkalmazzon Thaifölddel szemben.

 

 

 

A menekült-rabszolgák ügyét a londoni The Guardian oknyomozó újságírói derítették ki, akik tényekkel bizonyították, hogy a nagy kereskedelmi láncok, mint a Walmart, a Tesco, vagy épp a Carrefour olyan thai kagylókat árusítanak, melyeket rabszolga-menekültek tisztitanak meg a halászhajókon.

Thaiföld emiatt már harmadik éve a vizsgálat előterében van Washingtonban, ahol egy különleges nagykövet foglalkozik a menekült-rabszolgák ügyével. A nagykövet hamarosan közzéteszi jelentését, ennek alapján Thaiföldet olyan államnak minősíthetik, amely engedélyezi a rabszolgaságot. Jelenleg ebben a kategóriában van Észak-Korea, Irán és Szaúd-Arábia. Az USA emiatt szankciókat is alkalmazhat Thaifölddel szemben. Ez annális inkább fenyegeti az országot, mert ott nemrég a hadsereg átvette a hatalmat és közölte: választások egyelőre nem lesznek.

Ezt az USA élesen elítélte, ezért valószínű, hogy most a menekült-rabszolgák ügyét is szigorúbban ítélik majd meg Washingtonban, ahol persze ettől függetlenül vidáman fogyasztják a tenger gyümölcseit, melyet a rabszolgák tisztitanak meg.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez