Kína megszerezte az USA köztisztviselők személyi dossziéit

A kínai hackerek, akik washingtoni feltevés szerint a katonai hírszerzés szolgálatában állnak, elsősorban azoknak a köztisztviselőknek a személyi dossziéját követték figyelemmel, akik titkos anyagokhoz hozzájuthatnak. Az amerikai igazságügyi miniszter nemrég vizsgálatot indított egy kínai katonai hírszerző alakulat ellen, mely hackertámadást hajtott végre az USA ellen.

 

 

 

 

 

A 61398-as katonai alakulat öt tisztje, illetve munkatársa név szerint is szerepel a gyanúsítottak listáján. Az alakulat Sanghajban működik éppúgy, mint a 61398-as katonai hírszerző csoport, amely behatolt a személyi dossziékat őrző központi hivatalba. A személyi dossziék adatainak letöltése fontos információ lehet a katonai hírszerzés számára Kínában. Az USA már többször tiltakozott a kínai hackertámadások miatt, de Peking mindíg cáfolta, hogy a katonai hírszerzés ilyen hackerközpontokat működtetne.

Ezenkívül arra utalnak Pekingben, hogy Snowden, az amerikai NSA egykori ügynöke elég alaposan beszámolt arról, hogy Amerika milyen hackertámadásokat hajt végre a világban mindenütt, így Kínában is.

Mennyire súlyos ügy a személyi dossziék megszerzése? A New York Times nem véletlenül most tette közzé ezt a kellemetlen ügyet, hiszen John Kerry külügyminiszter Kínában tárgyal. A szokásos stratégiai egyeztetés zajlik a világ két legfontosabb nagyhatalma között. Hszi Csinping kínai államfő úgy fogalmazott, hogy nagy baj lenne, ha Kína és az USA kapcsolata megromlana. A személyi dossziék kapcsán a Belbiztonsági Minisztérium Washingtonban sietett kijelenteni, hogy fontos információk nem vesztek el. Persze nem is ez volt a kérdés, hanem az, hogy mit tudnak ezek után a kínaiak azokról, akik Amerikában a titkos dossziékhoz hozzáférhetnek?

Minthogy Snowden beszámolójából kiderült: az amerikai hírszerzés a kínai vezetők mobiltelefonjait is le tudta hallgatni, ezért Washingtonból aligha reklamálhatnak túlságosan szigorúan. Így a hírszerzők háborúja folyik tovább Kína és Amerika között: business as usual.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez