Japánban és HongKongban élnek a legtovább

Sokáig akar élni? Szülessen HongKongban, vagy Japánban. Ezen a két helyen a leghosszabb a születéskor várható életkor. A férfiaknak több mint 80, a hölgyeknek több mint 85 év.

 

 

 

 

 

A férfiak esetében HongKong megelőzi egy picivel Japánt, a nőknél pont fordítva, de a különbség minimális.

A harmadik és a negyedik helyen Izland és Svájc áll. Japánban, ahol közzétették ezeket az adatokat, aggódnak a jövő miatt, mert túl kevés a gyerek és túl sok az öreg. A lakosság létszáma évről-évre csökken. Tavaly még 127 millió volt, de 100 millió alá csökkenhet, ha nem lesz jelentős bevándorlás. Ezt a kormány népesedési tanulmánya mutatta ki. Csakhogy a bevándorlás Japánban tabu. A többség nem látna szívesen nagyszámú külföldit a szigetországban.

Akkor viszont hozzá kell szokni ahhoz, hogy egyre több az öreg. Tavaly már több pelenkát adtak el idős polgártársaknak, mint csecsemőknek. A 65 éven felüliek teszik ki jelenleg a lakosság létszámának az egynegyedét.

2060-ra már ők alkotják majd Japán népességének a 60%-át. Mit tesz a japán kormány? Igyekszik ösztönözni a családokat arra, hogy vállaljanak több gyereket. Támogatja bölcsődék és óvodák létesítését, mert ezekből nagyon kevés van a távol-keleti szigetországban. Megerősíti az egészségügyi hálózatot, hiszen az öregedő lakosság egyre gyakrabban fordul orvoshoz.

Japánban az egészségügy kiválóan szervezett és jól is működik mindazok számára, akik részei a rendszernek. A gazdasági válság és a stagnálás mind több embert lökött a perifériára, amely kevéssé irigylésre méltó öregkort jelent Japánban, ahol a leghosszabb a várható életkor.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez