Vége a munkamániának – jön a délutáni pihi

Ha növelni akarjuk a munka hatékonyságát, akkor adjunk 20-30 percet a délutáni alvásra a munkahelyen!- ezt javasolja az egészségügyi minisztérium Japánban. Több cégnél már bevezették a sziesztát a munkahelyen- sikerrel.

 

 

 

A japán dolgozók alszanak a legkevesebbet éjszaka azokon a napokon amikor másnap munkába kell menniük. Mindössze 6 óra 22 perc az átlag. Ennél mind Európában mind Amerikában több idő jut alvásra. Nem csoda, ha Japánban csak a munkavállalók 8%-a érzi úgy, hogy eleget aludt. Így aztán kialakul az inemuri. A sajátos japán kifejezés arra az állapotra utal amikor ebéd után a dolgozó ott van ugyan a munkahelyén, de mint az alvajáró úgy cselekszik vagy épp nem csinál semmit csak épp jelen van! Ezért aztán bevezették a sziesztát, amely persze nem tart két-három órát mint Spanyolországban, de így is valóságos forradalmi változás Japánban ahol a munka szent!
Egy kávézóban nyolc ágyat helyeztek el egy szobában. Itt pihenhetnek a dolgozók munkaidőben- ha fizetnek! 10 perc alvás 160 jenbe kerül- ez mintegy 400 forint. Pizsamát is lehet bérelni, ez 100 jenbe kerül. A kezdeményezés nagy siker a pincérnők körében annak ellenére, hogy fizetni kell érte. A kormányzat fontosnak tartja a szieszta elterjesztését egész Japánban. Ezzel ugyanis megnövekszik a munka hatékonysága és ez fontos lehet abban a versenyben, melyet Japán fő ázsiai vetélytársaival, mindenekelőtt Dél-Koreával és Kínával folytat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez