Majdnem összeütközött egy kínai és egy amerikai vadászgép

A kínai vadászgép tíz méternél közelebb került egy amerikai vadászgéphez Hajnan szigetéről 220 kilométerre keletre. A kínai katonai gép megmutatta fegyvereit is az amerikainak, de rádiókapcsolatot nem teremtett vele. A Pentagon tiltakozott.

 

 

 

 

 

A washingtoni hadügyminisztérium szóvivője szerint Kína megsértette a nemzetközi légi jogot, és veszélybe sodort egy amerikai vadászgépet.

2001-ben volt egy hasonló incidens Hajnan szigete körül. Akkor a kínai pilóta meghalt és az amerikai vadászgépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania kínai területen. Az amerikai gép személyzetét a kínaiak kihallgatták, s csak a tiltakozás hatására engedték el őket.

A kínaiak tavaly novemberben egyoldalúan bejelentették, hogy megnövelik légi zónájukat a tenger felett. Ezt sem Amerika, sem Japán, Dél-Korea, sem pedig Tajvan nem fogadta örömmel. Idén Obama elnök tokiói látogatása során kijelentette: Japán minden körülmények között számíthat az USA katonai támogatására, akár Kína ellen is. Minthogy Peking és Tokió között heves vita zajlik a Szenkaku-Diaoju szigetek miatt, ezért Obama figyelmeztetése különösen nagy súllyal esett latba.

Júliusban rendezték meg az USA és szövetségesei nagy csendes-óceáni flotta gyakorlatát. Ezen 23 állam vett részt, Kína megfigyelői státuszban képviseltette magát. A kínai flotta zászlós hajója kínai masszázst és a kínai konyha ínyencségeit kínálta a többi állam tengerészeinek, szimbolikus helyen Pearl Harbourban. Ott, ahol a második világháború megkezdődött a Csendes-óceánon, amikor Japán légiereje -hadüzenet nélkül- megtámadta az amerikai flotta támaszpontját a Hawai szigeteken.

Chuck Hagel amerikai hadügyminiszter amikor idén Kínában járt, akkor meglátogatta a kínai flotta első repülőgépanyahajóját. Az USA után Kína költi a legtöbbet katonai célokra a világon, de a kínai kiadások alig érik el az amerikaiak egytizedét. Washingtoni szakértők szerint Kína sokkal többet költ katonai célokra, mint amennyit hivatalosan bevall.

A kínai GDP jelenleg még az amerikainak a felét sem éri el, de minthogy Kína jóval gyorsabban fejlődik, ezért szakértők szerint a Mennyei-Birodalom lesz a világ első számú gazdasági nagyhatalma 2025 táján.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez