Kémkedés és korrupció vádjával kivégezték az egykori Hamász-vezetőt

A Hamász nemcsak Izrael ellen folytat harcot, hanem saját maga ellen is. Ez többek közt azt jelenti, hogy a radikális palesztin szervezet folyamatosan ellenőrzi a jelenlegi és az egykori tagjait, hogy vajon nem kémkednek-e valamelyik ország számára, vagy esetleg mennyi pénzt loptak a szervezettől. Ha pedig valaki mindkét bűnt elkövette, akkor az ítélet mindig ugyanaz: kivégzés a helyszínen.

Ma Ajman Tahát, a Hamász korábbi szóvivőjét, holtan találtak meg a gázai lakásában. Az illetővel nem izraeli bombatámadás vagy tüzérségi tűz végzett, hanem egy kiskaliberű fegyver, a lövést pedig közelről adták le. Az Al-Quds nevű helyi lap szerint Tahával a Hamász végzett, ugyanis a radikális iszlamista szervezet és a helyi újság szerint is a férfi az egyiptomi hírszerzésnek kémkedett. Ezenfelül más arab országoknak szintén kényes információkat adott el, miközben különböző korrupciós ügyekbe keveredhetett: akár dollármilliókkal is meglophatta a Hamászt. 

Korábban a Hamász azt állította, hogy az egykori szóvivő az izraeli légierő egyik légicsapásában vesztette életét, később azonban kiderült, hogy mégsem. Sőt akad néhány furcsaság is az ügyben: először is hétfőn történt a kivégzés, de csak most ismerte el a radikális szervezet a volt szóvivőnek a halálhírét. Másodszor Taha ismert volt pénzügyi machinációiról és volt néhány zavaros ügylete is, többek közt tisztázatlan körülmények között építette meg a villáját(!). Harmadszor a nyomozás már 2009-es lemondása óta folyt ellen,  de csak 2013-ban tartóztatták le. Egy titkos helyen tartották fogva, viszont a kivégzésre a saját házában került sor. 

Később kiderült, hogy nem ő az egyetlen palesztin, akit ezen a héten kivégeztek korrupció és kémkedés vádjával. “A Hamász tisztogatást hajtott végre a sorai között, akikről kiderült, hogy hátráltatják, vagy elárulják a palesztin nép szabadságharcát. Ez azt jelenti, hogy kényes információkat adtak át az ellenségnek és más államok hírszerzési szerveinek.Ezenfelül néhány palesztin együttműködött a legnagyobb ellenségünkkel, Izraellel.” – olvasható az az Al-Majd nevű pro Hamászos weboldalon, ugyanakkor a kivégzett palesztinok személyazonosságát és számát már nem közölték.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez