Levegőt – Egy anya harca a dohányzás ellen

Vágni lehetett a füstöt a kaszinókban, amikor a ma 34 éves Cloee Chao asszony ott dolgozott. “Hogy nevelem fel a két lányomat, ha tüdőrákot kapok és meghalok?!”- kérdezte a fiatal nő, aki megalakította a szakszervezetet 2012-ben. Októbertől tilos lesz a dohányzás a kaszinókban Makaón.

 

Nem mindenütt. A VIP termekben továbbra is nyugodtan fújhatják a füstöt a szerencsejátékosok. Rájuk nem vonatkozik a tilalom, hiszen egyetlen tét náluk 5 millió hongkongi dollárt jelent.

Ez 645 ezer dollár. Chao asszony több mint ezer szakszervezeti tag élén azért vonult fel a kaszinók előtt, hogy elérje, hogy a VIP termekben is legyen tilos a dohányzás. Magával vitte a tüntetésre idősebb 13 éves lányát is, hogy ő is lássa, mit lehet tiltakozással elérni. “Valószínűleg ő is a kaszinókban fog dolgozni, mint csaknem mindenki más Makaon”– mondta a mama, aki az első szakszervezeti vezető a kaszinók táján.

Mennyit keresnek a kaszinókban a dolgozók, akik eddig szorgosan nyelték a dohányfüstöt? Az átlagfizetés havi 19 ezer pataca, vagyis 2380 dollár. Ez nem rossz, csakhogy közben a kaszinók profitja a csillagos égben van. Tíz év alatt a tízszeresére emelkedett a kaszinók bevétele Makaon, tavaly elérte a 45 milliárd dollárt.

Ezzel Makao messze lepipálja Las Vegast, a bevétel ma már hétszer akkora itt, mint az amerikai kaszinóvárosban. Mindenki további felfutásra számít, hiszen a kínaiak imádják a szerencsejátékot és egyre több pénzük van. Persze ha nem lehet dohányozni, az komoly akadály lehet.

“Meg fogják szokni”– mondja mosolyogva Chao asszony, a két lányát egyedül nevelő szakszervezeti vezető, aki elérte, hogy októbertől tilos dohányozni a kaszinókban Makaon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez