Selyemút diplomácia

Kína első embere is részt vesz az úgynevezett sanghaji csoport csúcstalálkozóján Dusanbeban. Hszi Csinping találkozhat Putyinnal is, ha az ukrajnai válság nem vonja el az orosz elnök figyelmét. Kína elnöke ezt követően Indiába is ellátogat.

 

Tadzsikisztán fővárosában tartja idei csúcstalálkozóját a sanghaji csoport, amely két nagyhatalomból: Kínából és Oroszországból, valamint az ázsiai poszt szovjet államokból áll.

Ez újabb kínai-orosz csúcsot tesz lehetővé, egyben pedig a Selyemút diplomácia folytatását ígéri. Peking szisztematikusan javítja kapcsolatait ázsiai partnereivel nyugati irányban. A sanghaji csoport valamennyi országának első számú gazdasági partnere Kína, miközben Peking számára egyáltalán nem ilyen meghatározó ez az arány. Oroszország mindössze a tizedik Kína gazdasági partnerei közül.

A dusanbei csúcs után Hszi Csinping nem tér haza, hanem még látogatást tesz Indiában, Sri Lankán és a Maldive szigeteken. Ezek közül nyilvánvalóan India a legfontosabb. Annál is inkább, mert Narendra Modi, az új indiai miniszterelnök nemrég Tokióban járt, ott stratégiai együttműködésről beszélt. Nem mondta ki, de ez elsősorban Kína ellen irányulhat, ezért kiemelt jelentőségű a világ két legnépesebb államának vezetői találkozója. Az 1,4 milliárd lakosú Kína gazdasági óriás, csak az Egyesült Államok GDP-je nagyobb nála.

India viszont Oroszország kategóriája e tekintetben. A GDP-je csak az ötöde Kínáénak, ráadásul Kína növekedési üteme is jóval gyorsabb. Indiában viszont a lakosság nő egyre és ez komoly gondokat jelenthet. India lesz hamarosan a Föld legnépesebb állama, de a lakosság fele még mindig a szegénységi küszöb alatt vegetál. Lesz tehát miről beszélgetnie Hszi Csinping kínai elnöknek és Narendra Modi indiai kormányfőnek, amikor első csúcstalálkozójukat tartják Delhiben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez