Kína leáll a kivégzett rabok szerveinek illegális felhasználásával

Már három éve ígérgeti a kínai kormány, hogy felhagy azzal az általános gyakorlattal, hogy a kivégzett, vagy a börtönökben meghalt rabokat kikényszerített beleegyező nyilatkozatokkal vagy beleegyezésük nélkül használják szervdonornak. Most azt mondják: január elsejétől végre valóban véget vetnek ennek a gyakorlatnak.

Felmérések szerint a kínai szervátültetések 90 százalékánál az említett módon szerzett donorokat alkalmazzák.  Ahogy a legtöbb országban, úgy elméletileg Kínában is csak akkor lehet egy halott szerveit felhasználni, ha ő, vagy valamely családtagja beleegyezik ebbe. Egy, a témával foglalkozó könyv szerint azonban a ’90-es évek óta 65 ezer politikai fogoly szerveit távolíthatták el illegálisan a haláluk után.

Nem egyszerű a helyzet, hiszen Kína – elsősorban tradícióinak köszönhetően – mindig is nagyon rosszul állt átültethető szervekből. Míg az Egyesült Államokban évi 75 átültetést végeznek el egy millió emberre vetítve, Kínában ez a szám csupán 2,4.

Mivel az ígérgetés már három éve folyik, a törvény pedig eddig is többé-kevésbé kimondta, hogy a gyakorlat illegális, felmerül a kérdés, hogy pontosan mi is fog változni január elsejétől Kínában.

 

Kép: Eurorpess Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez