A gazdag kínaiak csaknem fele külföldre készül

A fő célpont HongKong és Kanada. Az okok: a gyerekek jobb tanulási lehetősége, a kedvezőbb gazdasági környezet és a jobb egészségügyi ellátás. India szupergazdagjai viszont inkább otthon maradnak.

 

 

 

 

 

A gazdag kínaiak 47%-a elhagyni készül hazáját a következő öt évben. Ez derül ki a Barclay’s Wealth felméréséből. Kétezer gazdagot kérdeztek meg a világ 17 államában közülük 200 szupergazdag.

1,5 millió dollár (10 millió jüan) a gazdagság alsó határa, és 15 millió dollár, vagyis 100 millió jüan a szupergazdagok minimális szintje. Kína az egyéni meggazdagodás szempontjából a második a világon a gazdagok és a szupergazdagok számát tekintve. Az első az USA, csakhogy míg Amerikában a gazdagok mindössze hat százaléka válaszolta azt, hogy öt éven belül elhagyni szándékozik hazáját, Kínában ez a szám 47%. Ezzel Kína messze az első, hiszen ez azt jelenti, hogy minden második gazdag ember távozni szándékozik a Mennyei-Birodalomból.

Az első számú szempont az, hogy külföldön jobbak a gyerekek tanulási lehetőségei. A kínai egyetemek színvonala sokat javult az utóbbi időben, de a híres sanghaji listán az angolszász világsztár egyetemei tarolnak. A második ok az, hogy a gazdasági környezet külföldön kedvezőbb, mint Kínában. Nagyobb a gazdagok biztonságérzete is. Ez utóbbi valószínűleg azzal is összefügg, hogy minden korábbinál erősebb korrupcióellenes kampány zajlik jelenleg Kínában. Emiatt egyetlen vagyonos ember sem érezheti igazán biztonságban magát.

A Kínát kormányzó kommunista párt egyik legmagasabb rangú volt vezetőjét a korrupciót vizsgáló detektívek faggatják cellájában. Családjától 90 milliárd jüant, vagyis 14,5 milliárd dollárt koboztak el. A harmadik ok az egészségügy. Ez két szempontot is jelent Kínában. Egyrészt azt, hogy nemigen lehet levegőt venni a nagyvárosokban, ahol a környezetvédelmet ugyancsak elhanyagolták. A másik pedig az, hogy a kórházak és egyéb egészségügyi intézmények színvonala, bár sokat javult az utóbbi időben, de így is alaposan elmarad a gazdag országok nívójától. Érdekes, hogy bár Indiában sok tekintetben hasonló a helyzet, de a gazdag embereknek csak az 5%-a akar emigrálni.

Hova mennének a gazdag kínaiak? Mindenekelőtt HongKongba és Kanadába. HongKong nem probléma, de Kanada igen, mert olyan sokan akartak bevándorolni Kínából, hogy leállították a kínai gazdagok számára kitalált programot. Eszerint aki 800 kanadai dollárt, vagy többet befektet Kanadában az bevándorolhat. Csakhogy olyan sokan jelentkeztek, hogy több éves lemaradás következett be az adminisztrációban, ezért a program leállt, de hamarosan újraindítják, csak épp kissé megemelik a mércét.

A jövőben az a kínai milliomos juthat be Kanadába, aki legkevesebb 1,6 millió kanadai dollárt fektet be az észak-afrikai országban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez