A kínai nagykövet Japánnak kémkedett?

Kína izlandi nagykövete “eltűnt”- közli a sajtó Reykjavíkban. Ma Jinsheng nagykövet és neje januárban hazament, azóta nem tért vissza állomáshelyére. Hol van?- kérdi az izlandi-kínai kulturális társaság, mely ki szeretné tüntetni a nagykövetet, aki nincs sehol.

 

“Börtönben csücsül, nejével együtt”- tudósít a sajtó hongkongi forrásokra hivatkozva. A vád nagyon súlyos: kémkedés Japán javára.

A diplomata korábban Tokióban szolgált. A részletekről természetesen semmit sem lehet tudni, de mindenképp furcsa, hogy nem is pótolták a nagykövetet. A külügy Pekingben csak annyit közölt, hogy a nagykövet személyes okok miatt nem tér vissza állomáshelyére. Izland pedig fontos Kínának a stratégiai fekvése miatt, ezért vették be a NATO-ba is annak idején. Peking is érdeklődik az északi sarkvidék iránt, ezért nagy fontosságot tulajdonít Izlandnak. Az északi szigetország az egyetlen olyan európai állam, amely szabadkereskedelmi egyezményt kötött Pekinggel.

Az eltűnt nagykövet rejtélye semmiképp sem javítja a két állam kapcsolatait. Izlandon persze hozzá vannak szokva a kémügyekhez, épp a szigetország stratégiai fekvése miatt. Itt egy korábbi ügyről lehet szó. A diplomata még Japánban árulhatta el hazáját.

Ha ez a sajtóhír igaz, akkor nagyon ritka jelenségről van szó. A kínai diplomáciában vasfegyelem van, az árulás igen ritka, nagyköveti szinten pedig szinte kizárt. Főként Japán esetében, hiszen a távol-keleti szigetország évszázadok óta Kína fő vetélytársa és ellenfele a Távol-Keleten. A kémkedés, mint tudjuk a második legrégebbi foglalkozás a világon.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez