Ebola-riadó Kínában is

Drasztikusan megszigorították a repülőtéri ellenőrzést Kantonban, ahova az afrikai légijáratok döntő többsége érkezik a Mennyei-Birodalom területére. Peking egyúttal közölte, hogy újabb 59 Ebola szakértőt küld Sierra Leoneba, a járvány által sújtott nyugat-afrikai országba.

 

 

 

 

 

115 kínai orvos és ápoló már dolgozik Sierra Leoneban, és vannak kínai egészségügyiek Guineában és Libériában is. Peking meg akarja mutatni, hogy nemcsak Afrika legnagyobb gazdasági partnere, de a veszély idején hajlandó áldozatokat hozni a szolidaritás nevében.

Sokan ugyanis azzal vádolják Kínát, hogy kihasználja az afrikai államok gyengeségét és úgy nyomul előre a fekete kontinensen, mint a régi gyarmatosítók, a fehérek.

Kína új első embere első külföldi körútja során felkereste Afrikát is. Kínának közvetlen légi kapcsolata van Kenyával és Nigériával. Mindkét afrikai államban megfújták az Ebola-riadót, bár a járvány nem tört ki. Kínában mindenesetre óvatosak. Pekingben még csak kidolgozták az Ebola ellenes akció tervet, de Kantonban már alkalmazzák is.

Ha valaki Afrikából érkezik, akkor hőkamerák vizsgálják, hogy nincs-e láza? Ez ugyanis az Ebola egyik legbiztosabb jele. Utána jön az egészségügyi vizsgálat. Az Afrikából érkező utast alaposan kikérdezik: hol járt, mit csinált, kikkel érintkezett? Bármilyen gyanús jel esetén azonnal elrendelik az alaposabb vizsgálatot, ha pedig az Ebola legcsekélyebb gyanúja is felmerül, akkor jön a karantén.

Kínában még emlékeznek a madárinfluenza járványra, mely készületlenül érte az egészségügyi hatóságokat. 2003-ban a halálos vész ellenére összevissza kapkodtak a kínai hatóságok. Most erről szó sincs. Bár az Ebola nagyon messze van, és a járvány veszélye Kínában minimális, a felkészülés mégis maximális. Nagyon sok kínai dolgozik ugyanis Afrikában. Peking figyelmét nem kerülte el, hogy a Nyugat-Afrikában dolgozó amerikaiak és franciák között is akadt Ebola fertőzött, ezért Kínában is felkészülnek erre annak ellenére, hogy az Ebola vírus Kínától nagyon messzire pusztít, Nyugat-Afrikában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez