Sportszenzáció – Észak-koreai csapat Dél-Koreában az Ázsia játékokon

2005 óta nem járt észak-koreai sportoló Dél-Koreában. Most viszont 273 tagú delegáció vesz részt az Ázsia játékokon, személyesen a sport miniszter vezetésével. Kim Dzsngun, az Ifjú Generális többször is meglátogatta a csapatot a felkészülés során.

 

 

 

 

 

 

Amióta a Kim dinasztia harmadik tagja, Kim Dzsongun átvette a stafétabotot apjától 2012-ben, most először utazik északi csapat délre. Ráadásul nemcsak az Ázsia játékokon vesz részt északi csapat, de a para-ázsiai játékokon is októberben.

Ez abszolút újdonság a világtól elzárkózó kommunista állam történetében. Nyilvánvaló sportdiplomáciai nyitásról van szó. Amióta Kína és az USA között a pingpong-diplomácia megtörte a jeget és Nixon elnök Pekingbe látogatott 1972-ben, Ázsiában kiemelt szerep jut a sportolóknak a nemzetközi kapcsolatok javításában. A két Korea viszonyában pedig ugyancsak van mit javítani, hiszen még nem is oly rég Kim Dzsongun atomháborúval fenyegette meg Dél-Koreát.

Most békésebb húrokat penget az ifjú Kim, aki szeretné fejleszteni 24 milliós országát, és ez külső pénzek és technika nélkül nem megy.
Ezért vesz részt Incsonban az Ázsia játékokon Észak-Korea csapata, amely egyáltalán nem az olimpia jelszavát vallja: győzni megy Dél-Koreába. Sikerül-e sport-nagyhatalommá válnia Észak-Koreának? Ebben a modell a megboldogult NDK.

A kisebbik német állam megelőzte az NSZK-t több olimpián, az USA és a Szovjetunió mögött a harmadik helyen végzett az érmek számát tekintve. Erre kevesen tartják képesnek Észak-Korea csapatát, de a sportdiplomáciai nyitás fontos, hiszen azt mutatja, hogy a világtól elzárkózó kommunista állam sem kívánja igazán a remete életet, melyre a Kim dinasztia csaknem hetven éve rákényszeríti.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez