Faxon tudósítanak az észak-koreai újságírók Dél-Koreából

3-0 ra nyert Észak-Korea futballcsapata Kína ellen az Ázsia játékokon. Erről a központi pártlap Phenjanban csak úgy számolhatott be, hogy a tudósító faxon küldte el a beszámolót, mert az internet nem működik a két Korea között.

 

 

 

 

Hiába próbáltak meg kapcsolatba kerülni Phenjannal Incsonból (Dél-Koreából) azok az észak-koreai újságírók, akik az Ázsia játékokról tudósítanak. A két állam hivatalosan hadiállapotban áll, ezért Délen nem lehet elérni az északi címeket.

Észak-Koreában teljesen ellenőrzött az internet, csak a legfelső vezetés juthat hozzá, a közönséges földi halandók nem. Az újságírók a hagyományos módszerrel küldtek beszámolókat a sporteseményekről Dél-Koreából. Észak-Korea most először vesz részt sportrendezvényen Dél-Koreában azóta, hogy az ifjú diktátor, Kim Dzsongun hatalomra került 2012-ben.

Észak-Korea futballcsapata győzelemmel kezdett. Erről büszkén tudósított a Rodong Szinmun, a kormányzó kommunista párt központi lapja. Azt viszont már nem írta meg a szigorúan ellenőrzött újság, hogy Dél-Koreában győztek az észak-koreai labdarúgók. Az ifjú diktátor, Kim Dzsongun egyébként nagy sportrajongó. Többször felkereste az Ázsia játékokon résztvevő csapat edzéseit. Hangsúlyozta, hogy nemcsak részvételt vár el a csapattól, de győzelmeket is.

A hazai média mindebből vajmi keveset tudat a 25 milliós lakossággal. A televíziós, vagy rádiós közvetítés díját ahhoz ki kellett volna fizetni. Márpedig Észak-Koreának igen kevés a valutája a szankciók miatt. Az ENSZ azért sújtja szankciókkal a világtól elzárkózó kommunista rendszert, mert a tilalom ellenére fejleszti nukleáris és rakéta kapacitását. Marad tehát a hagyományos írásos beszámoló az Ázsia játékokról, melynek helyszínét elhallgatják az észak-koreai újságírók, akik internet híján faxon tudósítanak Dél-Koreából.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez