Japán-kenyai versenyfutás az irodalmi Nobel díjért

Haruki Murakami az olvasók jelöltje, míg a zsűri inkább a kenyai Ngugi wa Thiongo felé hajlik. Ezenkívül persze még egy féltucat esélyes jelölt van. Philip Roth Amerikából, Patrick Modiano Franciaországból, vagy Peter Handke Ausztriából. Díjkiosztás csütörtökön lesz.

 

 

 

 

 

“A színtelen Cukuru Tazaki és az ő zarándokútja”- ez a japán Haruki Murakami legújabb regényének a címe. Az év elején megjelent könyv mindenütt sok lelkes olvasót szerzett a japán szerzőnek, aki többször is arról nyilatkozott, hogy legszívesebben egy kút mélyén élne.

A kenyai szerző kevésbé ismert, de az irodalomhoz értők igen sokra tartják. Afrika a jövő kontinense, ahol még nem sok író kapott Nobel díjat. Szerepel a jelöltek között egy belorusz újságírónő is, Szvetlana Alekszejevics is, aki leleplező írásaival tette magát ismertté. Lukasenko rendszere nem épp kesztyűs kézzel bánik az értelmiséggel, vagy az ellenzékkel. A diktatórikus hajlamokkal megáldott államfő üldözi a belorusz nyelvet. A televíziók és rádiók szinte kizárólag oroszul beszélnek, a belorusz szinte illegalitásba szorult a saját hazájában.

A nyertest elvben a Nobel bizottság értesíti fél órával azelőtt, hogy hivatalosan is bejelentenék a dolgot. Tavaly viszont Alice Munro kanadai írónő a lányától tudta meg a jó hírt. Az Iránban született brit Doris Lessing, aki 2007-ben kapta meg a Nobel díjat, újságíróktól értesült, amikor kilépett a taxiból Londonban.

Az irodalmi Nobel díj nemcsak egy írót, de egy egész kultúrát, sőt olykor egy egész földrészt kitüntet, ezért oly izgalmas az idén a japán-kenyai párharc az irodalmi Nobel díjért.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez