Válhat a férj, ha kegyetlen a feleség

Az allahabadi bíróság  úgy döntött, hogy egy férfi törvényesen elválhat, ha felesége túl nagy nyomást gyakorol rá, illetve ha túl sok pénzt követel havonta kiadásaira. „Kegyetlenség a férjjel szemben.” Így nevezik hivatalosan ezt a viselkedést. A bíróság azt is kimondta, hogy az a nő, aki túlzó igényekkel él férjével szemben, miközben többet keres nála,  nem jogosult állandó tartásdíjra.

 

 

Radhika és Ashok  1991. február 5-én házasodott össze. A házasságkötés után a feleség azt követelte, hogy a férj költözzön ki a házból és fizessen neki havonta 3000 rúpiát kozmetikusokra és kiruccanásaira. Mikor Ashok nem teljesítette Radhika követeléseit, a feleség zaklatni kezdte férjét, fizikailag és mentálisan egyaránt. Ashok később feljelentést tett rendőrségen, mert sérülései miatt kórházi kezelésre szorult. A férj panaszt tett felesége édesanyjára és két testévére is,  mindhiába.   Radhika később azzal fenyegetőzött, hogy maga nyújtja be a keresetet férje ellen.

A férj 1991 októberében beadta a válópert a bíróságon. Megtorlásul felesége szintén keresetet indított ellene.

Az ügy 13 évig húzódott, végül eljutott a legfelső bíróságig, ahol a férj kérvényezte, hogy legyen jogerős ítélet három hónapon belül. 2004. szeptember 30-án a családi bíróság kimondta a válást és elutasította feleség  állandó tartásdíjra vonatkozó követelését. Radhika  fellebbezett, de a Legfelsőbb Bíróság elutasította.

Az eset azt mutatja, hogy az elnyomott férjek is számíthatnak a jog védelmére a kegyetlenkedő és követelőző házastársukkal folytatott harcban.

(Photo: AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez