A kínai Google, avagy Amerika trójai falova

Noto a program neve, mellyel immár kínai és japán írásjelekkel is elérhető a Google. Az open source módon elérhető kínai és japán nyelvű Google a szakértők szerint lehetővé teszi Amerika számára, hogy behatoljon egy olyan kulturális övezetbe, melyben az emberiség körülbelül egynegyede él.

1,4 milliárd Kína lakossága, de nagyon sok kínai él a Mennyei Birodalom határain túl is. A 125 milliós Japán is a kínaihoz hasonló írást használ. Ez  fogalmakat ábrázol és köt össze egymással. Egy másik gondolkodási és nyelvi modell, mint amelyet Európában megszoktunk. A kínai írás révén be lehet hatolni a kínai gondolkodásba is. Nem véletlen, hogy a híres-nevezetes mandarin felvételi vizsgákon az írás-olvasás tudománya minden mást megelőzött a császári udvarban.

Így érthető, hogy a Google hatalmas pénzeket költött erre a célra az Adobe-bal szövetkezve. Pedig a Google-nek rosszak a tapasztalatai Kínában. Peking ugyanis mindenáron ellenőrizni akarja az internetet, ahova több mint 600 millió kínai van már bekapcsolva. A Google megpróbált együttműködni a pekingi kommunista kormányzattal – tegyük hozzá, hogy éppúgy, mint az amerikaival -, de végülis kénytelen volt kivonulni. Jelenleg a kínai Google Hongkongban működik. Kínában pedig a Baidu hazai rendszer uralja a hatalmas piac 70%-át.

Most a kínai Google új helyzetet teremt. Peking szerint ez lehet Amerika trójai falova, mellyel be akarnak hatolni a Mennyei Birodalom lelkébe, hogy feltárják annak titkait. Snowden, az NSA egykori ásza először Hongkongba menekült, és ott részletesen tájékoztatta a kínai hírszerzést arról: mit tud Amerika. Azt is elmondta a kínaiaknak, hogy az informatika óriásai – így a Google is – állandóan szoros kapcsolatban vannak az amerikai hírszerzéssel. Ezért nem bíznak a Google-ben Pekingben, ahol Amerikát olyan vetélytársnak tekintik, amelyiket le kell és le is lehet győzni, de nem háborúban, hanem gazdasági-technológiai eszközökkel, hogy a Mennyei Birodalom – épp úgy, mint 300 évvel ezelőtt – a világ első számú nagyhatalma legyen…

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez