Rókavadászat kínai módra

Harcot hirdetnek az APEC tagállamai a korrupció ellen. Vang Ji kínai külügyminiszter üdvözölte az elképzelést, melyet Peking szorgalmazott elsősorban. Az ázsiai és csendes óceáni államok csúcstalálkozója hétfőn kezdődik. Részt vesz rajta Obama amerikai elnök is…

Mit jelent a rókavadászat kínai módra? Azt, hogy a korrupcióval gyanúsított mandarinokat az USA, Kanada és Ausztrália kiadja Kínának! Több tucat olyan kínai mandarin van ugyanis, aki külföldre menekült a lopott pénzzel, ahol a kínai kommunista párt nyomozói bottal üthetik a nyomukat. Most a csúcstalálkozó előkészítése során Peking ígéretet kapott az angolszász államoktól: kiadják a korrupcióval gyanúsított mandarinokat a Mennyei Birodalomnak!
Természetesen a gyakorlatban derül ki, hogy mit ér az USA, Kanada és Ausztrália ígérete, nem is beszélve a többi országról, ahol bőven vannak olyan kínai mandarinok, akiket otthon korrupció miatt keresnek. Kínában meztelen mandarinnak nevezik azt a magasrangú funkcionáriust, akinek a családtagjai külföldön élnek. Ebben az esetben ugyanis a megvesztegetés sokkal egyszerűbb: külföldi bankszámlára kell utalni a pénzt, melyet Kínából nehéz nyomon követni. Ez ellen kíván most fellépni Peking, mely szavakban elnyerte a többi állam támogatását.
Az APEC csúcstalálkozó, melyen részt vesz Obama amerikai elnök is, elvben lehetőséget teremt arra, hogy a világ hatalmasai eszmecserét folytassanak egymással. Egy amerikai-orosz csúcstalálkozó megakadályozhatja, hogy új hidegháború alakuljon ki a nyugati nagyhatalmak és Oroszország között. Kína ugyanakkor a nevető harmadik lehet hiszen Moszkva már jelezte: a nyugati szankciók miatt minden korábbinál nagyobb szerepet szán Kínának az orosz gazdaság korszerűsítésében. Kína már jelenleg is Oroszország első számú gazdasági partnere. Pekingből nézve persze nem ugyanez a helyzet: Kína első számú gazdasági partnere az Egyesült Államok, és még Mongólia is fontosabb partner mint Oroszország, mely mindössze a tizedik helyen szerénykedik a Mennyei Birodalom kereskedelmi partnerei között.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez