“A világ két ember csókjából születik meg”

A Nobel díjas mexikói költőnek, Octavio Paznak ezt a vers sorát skandálják a diákok Indiában, ahol nyilvános csókolózással akarnak forradalmat elérni a magánéletben. Delhiben még csak pár százan vettek részt a nyilvános csókolózáson, de december 7-én Kolkataban biztosan többen lesznek.

 

 

 

Kochi városában, India déli részén indult ez a csendes forradalom. A fiatalok egy teázóban simogatták egymás kezét, és olykor csókolóztak is. Fanatikus hindu csoport tagjai törtek rájuk: agyba-főbe verték őket, és széttörték a berendezést is. Miért?  “Mert az indiai fiatalok a Nyugatot majmolják, és a nyilvánosság előtt szemérmetlenül viselkednek.” A fiatalok erre nyilvános csókolózó tüntetést szerveztek. A rendőrök letartóztatták őket. Akkor a börtönben készültek csókolózó képek. Így indult a mozgalom, melyet már több mint százezren lájkoltak a Facebookon. A hatalmas országban ez még nagyon kevés: a fővárosi tüntetésen alig pár százan voltak…

De Kolkataban, az egykori Kalkuttában a fiatalok újrakezdik. Százezer tüntetőt várnak a nyilvános csókolózó tüntetésre. Közben pedig elindult a mozgalom ideológiai szervezése is. A diákok arra hívják fel a figyelmet, hogy India hagyománya a Kama Szutra is. Az erkölcsöket védelmező hindu fanatikusok pedig Viktória királynő korának képmutató világát idézik. A brit gyarmatosítók prüd világát akarják megkövetelni a mai fiataloktól. Mindezt pedig a nemzeti erkölcs nevében.

A csókforradalom politikai szempontból korántsem veszélytelen. India miniszterelnöke, Narendra Modi ugyanis annak a hindu pártnak a nevében kormányoz, melynek fanatikus tagjai szétverték a vidéki teázót csak azért, mert ott a fiatalok csókolóztak. Modi miniszterelnök egyébként a modernizáció híve. Szembenáll a konzervativ kasztrendszerrel. Már csak azért is, mert egyszerű teaárus volt pályája kezdetén. Feleségétől évtizedek óta külön él. Mindezzel együtt a nyilvános csókolózás mélységesen megosztja az 1,3 milliárd lakosú Indiát, ahol újabb csókmenetet terveznek a fiatalok – ezúttal a 14 milliós Kolkataban, az egykori Kalkuttában.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez