Hova tűntek az észak-koreai diákok az Eiffel torony árnyékában?

Tíz észak-koreai építészhallgató eltűnt Párizsban. Hol vannak? Titkos ügynökök rabolták el őket? A francia titkosszolgálat védőőrizetét élvezik?

“A rendőrség járt nálunk, és az észak-koreai hallgatók után érdeklődött. Csak annyit tudtam nekik mondani: napok óta nem láttuk őket” – nyilatkozta az Eiffel torony árnyékában működő építészeti egyetem rektora. Tízen érkeztek Észak-Koreából, afféle különleges Erasmus program keretében. Mind a kommunista állam legtekintélyesebb egyeteméről jöttek, melyet a rendszer alapítójáról, Kim Ir Szenről neveztek el. ( Maga Kim Ir Szen egyébként semmilyen egyetemet sem végzett, szovjet katonai tanfolyamon szerzett “diplomát”, mely nem jogosította őt komoly katonai rang elérésére. A szovjet hadseregben ez azt jelentette: ezzel a végzettséggel valaki maximum százados lehet. Idáig jutott Kim Ir Szen is, aki szovjet századosi egyenruhában érkezett haza Koreába. Ahol aztán marsallá léptette elő saját magát.)

Hova tűntek az észak-koreai diákok? Mindenki elsősorban egy Han nevű, vagy inkább erre az álnévre hallgató után tudakozódik. Ki ő? Igen befolyásos család fia. Papája a jobbkeze volt Kim Ir Szen vejének, Jang Szongthaeknek. A jeles vő a világtól elzárkózó kommunista rendszer második számú vezetője volt, egészen múlt decemberig. Akkor halálra ítélték, mint hazaárulót, és kivégezték. Családtagjait és munkatársait sem kímélték. A hírek szerint néhány észak-koreai ügynök egyenesen azért jött Párizsba, hogy hazavigye, vagy a helyszínen likvidálja a kegyvesztett káder fiát. Aki most a társaival együtt eltűnt. Hogy hol vannak? Rejtély. Senki sem nyilatkozik.

A francia lapok emlékeztetnek arra, hogy 1974-ben szigorú tekintetű állambiztonsági tisztek keresték Park kisasszonyt a Grenoble-i egyetemen. Gyorsan betuszkolták egy hazafele induló gépbe, és csak ott tudatták a meglepett diáklánnyal: édesanyja, a First Lady merénylet áldozata lett, és a papa is alig úszta meg. Ma Park kisasszony Dél-Korea elnökasszonya! Lehet, hogy neki is köze van a tíz észak-koreai diák eltűnéséhez?.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez