Szex és korrupció- a vesztes páros

Lebukott két kiváló elvtársnő, aki minden valószínűség szerint úgy futott be szép karriert a Kínát kormányzó kommunista pártban, hogy fontos vezető elvtársakkal tartott fenn szexuális kapcsolatot Sanhszi tartományban.

 

 

 

Korruptak voltak és házasságtörést követtek el- szerepel a hivatalos vádiratban. A nagy korrupcióellenes kampány már két éve tart a Mennyei Birodalomban, de most tesznek először említést házasságtörésről. Alig tették közzé a vádat, szinte felrobbantak a társas oldalak a kínai világhálón: mindenki ismert egy esetet, és azt el is akarta mesélni.

Hány nő egyengette karrierjét úgy, hogy férfi főnökével szexuális kapcsolatot folytatott? Nyilvánvalóan nem kínai sajátosság ez, de a kormányzó kommunista párt szeretne az erkölcsi normák őrének feltűnni, és ez a hasonló perek miatt nemigen megy. Ráadásul az egyik vádlottról kiderült: a főnöke, aki egyben a szeretője is volt, elhelyezte őt a kommunista párt helyi ellenőrző bizottságában. Vagyis pontosan abba a testületbe, mely most felelősségre vonta őt. Először a férfi főnök bukott meg, majd maga után rántotta a szeretőjét, aki időközben szintén fontos elvtársnő lett.

A szex és a pénz viszonya ősrégi történet Kínában is, de érthető, ha a nagy korrupcióellenes kampányban hatványozott formában napirendre kerül. Ráadásul Kínában egy nőnek ma is igen nehéz önálló politikai karriert befutnia. Így a férfiak ki- és felhasználása ezen a téren általánosnak mondható. De mindeddig erről mélán hallgatott a kommunista párt rettegett ellenőrző bizottsága.

Miért került most elő a téma? Mert leterítették az eddigi legnagyobb vadat, egy igazi tigrist: bíróság elé kerül Kína egykor rettegett biztonsági főnöke. Családjától 54 milliárd jüant koboztak el, ez csaknem 15 milliárd dollár. Nem csekélység. De a vádiratban van egy figyelemreméltó mondat arról, hogy Csou Jung-kang pénzért és szexért árulta a hatalmat. Erről egy ügyről mindenki tud Kínában: a legfelső vezetés tagja másodszor nősült. Egy ismert televíziós műsorvezetőt vett el, aki jóval fiatalabb nála. Jelenleg ő is előzetesben van. Még kínosabb az a kérdés, hogy mi lett az első feleséggel? Autóbaleset áldozata lett. Ez bárkivel előfordulhat. Csakhogy a balesetet egy katonai jármű okozta. A rendőrséget pedig utasították: ne nagyon firtassa az esetet! Ki parancsolt akkoriban a rendőrségnek? Nem más, mint maga a férj, aki most bíróság elé kerül Kínában. Ezért akár halálbüntetés is járhat manapság.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez