Mélyülnek a magyar-kurd kapcsolatok: Olajvásárlás és segélyek

A Mol-nak nagyon fontos érdekeltségei vannak Irakban, főleg annak északi, tehát a kurdok lakta részében. Múlt héten a vállalat hatalmas mennyiségű kőolajat vásárolt a kurdoktól, amely Kurdisztán történelmének harmadik legnagyobb olajszállítmánya volt Törökországon keresztül. Közben megérkezett a magyar segélyszállítmány első része is Irakba.

“A Mol-csoport 80 ezer tonna kőolajat vásárolt a kurdisztáni regionális kormánytól.” – jelentette ki Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport társasági kapcsolatok ügyvezető igazgatója,majd hozzátette: “ezzel diverzifikáljuk a kőolaj-ellátásunkat és  a különféle minőségű kőolajakat teszteljünk finomítóinkban.” Az igazgató továbbá azt is nyilatkozta, hogy a piaci áron vett olaj a hétvégén már meg is érkezett a horvátországi Omisalj kikötőbe.

A Mol-csoport még 2007-ben jelent meg a kurd régiókban, sőt az első olajtársaságok egyike volt. Az elmúlt hetekben azonban akadozott a termelés, mivel komoly viták folytak az autonóm Kurdisztán és Bagdad között, ugyanis az iraki kormány szerint csak nekik van joguk a kőolajat eladni és a kurd “partizánakciók” valójában alkotmányellenesek. Emiatt Kurdisztán – Izraelen kívül – sokáig nem tudta értékesíteni a kitermelt szénhidrogénét, mivel egyetlen ország sem vásárolta meg, többek közt az Egyesült Államok partjainál vesztegelt egy tankerhajó, mivel Washington nem engedte be az ország területére. Ebből kifolyólag július végén a kurd vezetés leállította a kőolaj szállítását a törökországi vezetéken, mivel a Ceyhan kikötőjében lévő tározók megteltek.

Azonban a Mol vásárlásoknak köszönhetően ismét elindulhat a szállítás a kőolajvezetéken. A szállítmány várható volt, mivel a Mol és a Janaf horvát olajvezeték üzemeltető vállalat olajszállítási szerződést kötött, amely idén április 15-től 2015. április 15-ig tartó időszakra 1,28 millió tonna nyersolaj szállítását teszi lehetővé a Janaf vezetékrendszerének Omisalj-Gola szakaszán keresztül. A nyersolajat a Mol magyarországi és szlovákiai finomítóiban dolgozzák majd fel az értesülések szerint. A Mol tegnap kijelentette, hogy az Irakban folyó harcok eddig semmilyen problémát nem okoztak az ottani tevékenységükben, sőt nem sokkal a moszuli támadás előtt nyitottak egy új regionális irodát Erbílben, Kurdisztán fővárosában.

Közben megérkezett a magyar humanitárius segélyszállítmány első része az iraki Erbílbe. Legalábbis erről számolt be Navracsics Tibor, a külgazdasági és külügyminiszter hétfő este a Twitter-oldalán, s hozzátette, hogy a szállítmányt a magyar nagykövet adta át a kurdoknak. Korábban Szijjártó Péter, a tárca parlamenti államtitkára az MTI-nek azt mondta, hogy a magyar kormány határozottan elítéli az észak-iraki keresztény közösség elleni esztelen erőszakos, a közösség megsemmisítésére irányuló szélsőséges akciókat.

Budapest azonnali cselekvésre szólítja fel a nemzetközi közösséget, és azt kezdeményezi, hogy az iraki keresztény közösség megvédésére irányuló műveleteket tűzzék a NATO Észak-atlanti Tanácsa jövő heti ülésének napirendjére. A magyar kormány egy segélyszállítmány összeállításáról is döntött, ennek a helyszínre juttatásában az Egyesült Államokkal működnek együtt.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez