Ilyen kozmopolita az életstílus alig 50 kilométerre a “kalifátustól”

Az Iraki és Szíriai Iszlám nagy területeket foglalt el Irakból és Szíriából. “Kalifátusában” üldözi és gyilkolja az etnikai és vallási kisebbségeket. Azoknak pedig, akik életben maradnak, nagyon szigorú szabályokat és tiltásokat hozott. A nőknek például tilos mutatkozniuk a mindent eltakaró iszlám ruházat, a hedzsab nélkül. De Erbíl, az iraki kurd főváros, alig 50 kilométerre onnét, egy másik történet – írja képriportjában a BuzzFeedNews.

Az iraki Erbíl, a kurd autonóm tartomány székhelye mindig is progresszív város volt. Ahol a nők szabadon sétálnak rövidujjú blúzaikban, és ahol a keresztények, muszlimok, jazidik és más vallások hívei szabadon gyakorolhatják hitüket.

A múlt héten Mazad Ard bolttulajdonos azt mondta: az ISIS csak alig 50 kilométerre van Erbíltől, ő inkább megy. Pánikba esett. De aztán maradt. “Lehetnek ilyen közel, de mi akkor sem hagyjuk, hogy megváltozzon az életmódunk.” Jóllehet sok külföldi hagyta el a várost, a bárok és a klubok nyitva maradtak, és hétvégenként tömve vannak.

“Ha félünk, és elmegyünk, győzni hagyjuk őket” – magyarázza egy háromgyermekes anyuka, Mara Tuma. Korábban csaknem minden nap tartottak egy esküvőt Irbil legnagyobb közparkjában. De most azt mondják: sokan elhalasztották a családi ünnepeket a közeli harcok miatt az ISIS és a kurd hadsereg, a Pesmerga között. Sokan büszkék arra, hogy a férjük vagy a fiúk az ISIS ellen harcol, és hiszik, hogy a Pesmerga meg tudja védeni a városukat.

“Tényleg úgy gondoljuk, hogy ami itt van, Erbílben, az különleges” – mondja Tuma. “Ez egy modern, kozmopolita város”. Néhány hónappal ezelőtt Erbílt kiáltották ki az idei év Arab Turista Fővárosának. Tuma, akinek a családja egy belvárosi hotelben dolgozik, arról mesél, hogy a turizmus az ISIS előrenyomulásával párhuzamosan hanyatlik.

Mint annyian, ő is abban reménykedik, hogy a Pesmerga mostani hadjárata, amelyet az ISIS hadállásainak bombázásával segít az amerikai légierő, visszaszoríthatja a terroristákat. “Szerintem ha bárki ide jönne Európából vagy Amerikából, nagyon ismerősnek találná azt, amit látna. Olyannak, amit értékelni kell, és meg kell védeni” – mondja Tuma. A BuzzFeed képeit Tara Todras-Whitehill készítette.

Nők sétálnak a Családi Plázában (Family Mall), Erbílben.

irakigazi2

Kurd menyasszony és vőlegény esküvői partija egy erbíli parkban.

irakigazi3

Kislány játszik léggömbbel egy szökőkútnál a belvárosban.

irakigazi4

Férfiak isznak és vizipipáznak a Sky bárban.

irakigazi5

Nők és gyerekek játszanak a Tarin Akvaparkban.

irakigazi6

Kurd nő tiarát helyez a kislánya fejére egy esküvőn.

irakigazi7

Vattacukrot eszik egy fiú egy parkban.

irakigazi8

Gyerekek ugrálnak a medencébe a Tarin viziparkban.

irakigazi9

Táncolók a Sky bárban.

irakigazi10

Családok töltik az estét a Citadella előtti szökőkutaknál.

irakigazi11

Emberek a Family Mall-ban.

irakigazi12

Nők nézik magukat a tükörben sminkszer-vásárlás közben.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez