Hazatérhetett az állítólag Szíriába hurcolt francia kislány

Hajnalban az édesanyjával hazatért Franciaországba az a két és fél éves kislány, akit az édesapja csempészett ki az országból még tavaly. Állítólag azért, hogy Szíriába vigye, ahol csatlakozni akart a dzsihádistákhoz. A férfit végül Törökországban fogták el a gyerekkel együtt. Azt még nem tudni, hogy jártak-e Szíriában.

A 25 éves francia édesanya, Meriam Rhaiem márciusban került a lapok címoldalára azzal, hogy kérte a párizsi kormányt: nyilvánítsák tússzá akkor 23 hónapos kislányát. A legfiatalabb francia tússzá. “Azt akarom, hogy őt is túszként kezeljék, mint az elhurcolt újságírókat vagy papokat” – közölte egy sajtóértekezleten. És persze tegyenek meg mindent érte. A fiatal nő akkor azt mondta: biztos abban, hogy francia férje, akitől éppen válófélben van, és aki ellen nemzetközi elfogatóparancs van érvényben, már Szíriában van, ahol egy dzsihádista felkelőcsoporthoz akart csatlakozni.

A férfi még október közepén tűnt el a gyerekkel: egyszerűen nem vitte vissza az anyához a hetenkénti láthatás után. Viszont attól kezdve rendszeresen hívta telefonon az asszonyt Törökországból. Azt mondta, kocsival jutottak el odáig, és kérte a nőt, hogy csatlakozzon hozzájuk. Ő maga az al Kaida szíriai szárnyában, a Nuszra Frontban készült harcolni – írta akkor az AFP hírügynökség.

“Az utolsó hívása január közepén már egy szíriai számról jött. Azt mondta, nem hozza vissza Assziát Franciaországba, inkább hagyja a kislányt mártírként meghalni. Arról is beszélt, hogy a gyerek jól van, aztán odaadta neki a telefont. Ő meg csak sírt, hogy mama, mama. Rettenetes volt” – mondta az anya. “Asszia francia állampolgár, és én azt akarom, hogy a legmagasabb francia hatóságok azonnal lépjenek. Minden másodperc számít” – tette hozzá.

Rhaiem ügyvédje, Gabriel Versini-Bullara azt mondja: ügyfele férje egy mekkai utazás után radikalizálódott. Azt kérte a feleségétől. hogy fátyolozza el magát, hagyja ott a munkáját és ne hallgasson zenét a gyerek előtt.

A többi európai országhoz hasonlóan Franciaország is aggódik azok miatt a radikálisok miatt, akik Szíriába és Irakba mentek vagy mennek harcolni. Attól tart, hogy hazatérésük után terrorakciókat követhetnek el. Hivatalos becslések szerint körülbelül 800-an utaztak Franciaországból a Közel-Keletre, hogy csatlakozzanak ottani radikális csoportokhoz, köztük több tucat nő is. Júliusban törvényt hoztak, hogy megállítsák őket. Ebben egyebek mellett akár hat hónapra is megtilthatják az utazást azoknak, akikről feltételezik, hogy Szíriában vagy Irakban akarnak harcolni, és felhatalmazzák a hatóságokat az útlevelük elkobzására vagy érvénytelenítésére.

A kétéves Asszia az édesanyjával hajnalban repült haza Törökországból a francia belügyminisztérium által bérelt gépen. A miniszter, Bernard Cazeneuve fogadta őket. Azt mondta újságíróknak: “Nagyon nagy pillanat ez, amikor annyi hónap várakozás után Meriam Rhaiem végre a kislányával, Assziával lehet. Rengeteg nehézségen ment át ez a fiatal nő, keményen harcolt a nem egészen világos körülmények között elrabolt lánya hazatéréséért”. És köszönetet mondott a török hatóságoknak, amiért lehetővé tették, hogy anya és lánya végre újra együtt lehessen.

A török hatóságok a múlt hét végén fogták el az apát a kislánnyal együtt. Akkor értesítették a francia hatóságokat, akik segítettek az anyának és ügyvédjének kiutazni a gyerekért. Az apa Törökországban maradt, egyelőre ott tartják őrizetben és hallgatják ki – írja az AFP.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez