Bűnösnek találták a poligám “Messiást” Izraelben

A férfit szexuális erőszakban, vérfertőzésben és más vétségekben mondta ki bűnösnek a tel avivi körzeti bíróság. Felmentette ugyanakkor a rabszolgatartás vádja alól. Ez utóbbi nagy felzúdulást váltott ki a tárgyalóteremben – jelentette az amerikai AP hírügynökség.

Goel Ratzon egész háremet tartott, és annak tagjai több tucat gyereket szültek neki, miközben teljesen alávetették magukat a férfi akaratának. A történet megdöbbentette egész Izraelt, amikor 2010-ben napvilágra került. Akkor négy házában két törvényes ex-feleséget és a korabeli sajtóhírek szerint 30 másik “feleséget” valamint 89 gyermeket találtak. A nők közül néhány rátetováltatta a testére a “férje” nevét és a most 64 éves, ősz hajú, ősz szakállú, alacsony férfi képmását. Némelyik több helyen is: nyakán, a karján, a fején. A gyerekeknek, akik tőle születtek, a saját nevének variációit adta a férfi. Goel héberül azt jelenti: megmentő.

Akkoriban a Time magazinnak azt mondta a nyomozást vezető rendőrtiszt, hogy a nők “tragikus körülmények” között éltek: amikor belépett a házakba, rosszul lett a mocsoktól és a zsúfoltságtól. Az egyik három hálószobás lakásban például 10 nő és 17 gyerek lakott. A nők egy televíziós műsorban még 2009-ben arról beszéltek, hogy sokan szegény Hamupipőknek tartják őket, pedig nekik mindenük megvan, szeretet, tisztelet, minden, a férfi pedig “különleges és jó”, ő a Messiás, akiről mindenki beszél, és ha egyszer fölfedi magát, majd mindenki látni fogja ezt. Ratzon egyébként egy tel avivi központban dolgozott, amelyik a kabbalát ötvözte a gyógyítással, és sokan tisztelték “lelki megváltóként”.

A Time szerint a “feleségei” is a páciensei voltak, közülük többen problémás tinédzserekként kerestek nála megoldást a bajaikra. A férfi a “klánját” királyságként, vagy inkább rendőrállamként irányította. Egyik háztartási könyve szerint a nőket 50 és 500 dollár közötti pénzbűntetésre “ítélte”, ha azok tétlenül ültek, miközben a házimunka még befejezetlen volt, vagy szóba álltak a lakásba érkező szerelőkkel.

Akkor még bűnügyekre nem volt bizonyíték, csak furcsa életstílusra, ezért nem is emeltek vádat Ratzon ellen. Pedig a gyermekjóléti intézmények folyamatos kapcsolatban álltak a nőkkel és a gyerekekkel. Aztán végül az egyik “feleség” lánya borított, akit a saját anyja kényszerített szexre Ratzonnal. A feljelentés után egyre több bűntényre derült fény, az extrém életstílus csak a jéghegy csúcsa volt.

Yehudith Herman, aki a háremhez tartozott, a tegnapi tárgyalás után azt mondta az izraeli 2-es csatornának: vegyes érzései vannak az ítélet után.  “Igazán boldog” volt, amiért a férfit megvádolták szexuális bűntettekkel. “Tudom, mekkora károkat okozott, vannak nők, akik soha nem fogják kiheverni, hogy bántotta őket. Kislányok és asszonyok is.” Csalódott viszont amiatt, hogy rabszolgatartásért nem ítélték el Ratzont, de azt mondja, ezt nehéz bizonyítani.

“Nem volt hagyományos rabszolgaság, olyan, amikor valakinek elveszik az útlevelét, aztán bezárják, és fizikailag megfosztják dolgoktól. Lelki rabszolgaság volt, mentális rabszolgaság”.

Ő maga 17 éves volt, amikor találkozott a nála 30 évvel idősebb Ratzonnal. 12 éven át élt vele, és 5 gyermeke született tőle.

A férfi büntetésének mértékét később jelentik be. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez