Borzalmas állapotok egy jemeni ló farmon

A közel-keleti lótenyésztők és állatorvosok körében komoly döbbenetet és felháborodást váltott ki az, hogy a jemeni Rouszaba telepen elképesztően szörnyű állapotok uralkodnak: az éhínségen kívül már betegségek is veszélyeztetik az itt élő arab lovakat.

Jemenben tucatnyi díjnyertes lovat találtak rendkívül rossz állapotban. Szinte mindegyik ló éhezik, sőt néhány teljesen lesoványodott, miközben súlyos állati betegségek is felbukkantak. A Rouszaba farm, amely a jemeni Dhamar tartományban fekszik, ismert arról, hogy díjnyertes lovakat tenyésztenek itt, valamint arról is, hogy az egykori győzteseket ott „nyugdíjazzák”.

Az al-Jumhuria című helyi lap azonban kiderítette, hogy a tulajdonosok komoly problémákkal szembesültek: elfogyott az élelem, nincs több lucerna, s mivel Jemenben gyakorlatilag polgárháború dúl, ezért nem tudnak több élelmiszert importálni a lovaknak. Ezenfelül nincs állatorvosi vizsgálat, már hónapok óta nem járt állatorvos a farmon és a gyógyszerek szintén elfogytak. „Elkeserítő a helyzet, nem tudjuk tovább fenntartani. Kénytelen voltunk bérbe adni a lovakat, hogy cserébe takarmányt és gyógyszereket hozzanak nekünk.” – panaszkodta el a lapnak al-Bikhiti, a Rousaba igazgatója.

Rouszaba nem akármilyen hely, nevét az egész Közel-Keleten ismerik. Ez a farm Jemen legrégebbi és legnagyobb lótenyésztéssel foglalkozó telepe.Többek közt a szaúdi hercegeknek és a politikusoknak is biztosítottak lovakat, sőt az előző elnök, Ali Abdullah Száleh is a Rousaba-i lovakon szokott lovagolni. 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez