Elengedte az al Kaida a 45 békefenntartót

Két hét fogság után szabadulhatott az ENSZ 45 fidzsi békefenntartója. Akiket a Golán fennsíkról rabolt el az al Kaida szíriai szárnya, a Nuszra Front.

Örömünnep volt a Fidzsi szigeteken, amikor kiderült: kiszabadult, és tényleg jól van az a 45 kéksapkás, akiket a Golán fennsíkon, a szíriai-izraeli határátkelőnél ejtettek túszul és tartottak fogságban két héten át az al Kaida harcosai. Az első dolguk az volt, hogy boldogan hívták a családjukat. A hozzátartozóknak fogságuk idején krízisközpontot működtetett a fidzsi kormány és a hadsereg.

A foglyok átadása után Mosese Tikoitoga vezérkari főnök szerint a hírre hatalmas buli kezdődött a Fidzsi szigeteken. Az AP hírügynökség szerint ez ott általában egy erős helyi ital, a kava fogyasztását jelenti, de hogy most is így volt-e, arra nem tért ki a főkatona.

“Mindenki énekelt és ivott a háttérben, mindenki nevetett, mindenki visszatért a fidzsi jókedvhez”. Ezt már arról a videóhívásról mondja Tikoitoga, amelyet a békefenntartókkal folytatott.

A kéksapkásokat augusztus 28-án ejtette fogságába a Nuszra Front. A fidzsi katonák annak az 1200 emberből álló békefenntartó erőnek a tagjai voltak, amely az ütközőzónát ellenőrzi Izrael és Szíriai között, a vitatott hovatartozású Golán fennsíkon.

A fidzsi kormányfő, Voreqe Bainimarama hősökként beszélt róluk, azt mondta, megőrizték a hidegvérüket a legképtelenebb körülmények között is. És miután fegyelmezettek voltak, mindenki sértetlenül vészelte át a fogságot.

Mindazonáltal a történtek kérdéseket vetettek fel, egyrészt a fidzsi katonák felkészültségét, másrészt a négy évtizede tartó békefenntartó misszió jövőjét illetően.

A fidzsi katonák ugyanis megadták magukat, letették a fegyvert a határátkelőt megrohamozó Nuszra Front előtt. Miközben a mellettük szolgáló fülöp szigeteki katonák, akiket szintén bekerítettek az iszlámisták, erre nem voltak hajlandóak, és később el is tudtak menekülni.

A fidzsi katonákat most orvosi és pszichológiai tesztnek vetik alá, mielőtt eldőlne, hogy maradhatnak-e. A főparancsnok szerint mindannyian tovább akarnak szolgálni a Golánon.

Arról viszont nincs hír, hogy teljesültek-e, és ha igen, mennyiben azok a feltételek, amelyeket a Nuszra Front szabott a kéksapkások elengedéséért cserébe. Ezek között fogolycsere és segélyszállítás szerepelt. Az első hírek még arról is szóltak, hogy az al Kaida szíriai szárnya le akarta vetetni magát az ENSZ terrorista-listájáról, de ezt egy videóban tagadta a Nuszra Front.

Izrael az 1967-es, hat napos háborúban foglalta el Szíriától a Golán fennsík túlnyomó részét, és az 1973-asban meg is tartotta azt. A rákövetkező évben aláírt tűzszüneti egyezmény nyomán vette kezdetét az ENSZ ottani békefenntartó missziója. Amelynek tagjait nem most először hurcolták ek szíriai lázadók.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez