A jemeni kormánynak sikerült megállapodnia a húszikkal

Ha csupán ideiglenesen is, de a jemeni kormánynak sikerült megállapodást kötnie a síita lázadókkal. Már hetek óta nagy volt a feszültség, s hétfőtől kezdve Jemenben komoly összecsapások zajlottak a húszi kisebbség és a kormányerők között, amelyek már az ország egységét veszélyeztették.

A síita vallású húszik már három hete követelik a kormány lemondását, továbbá a nemrég csökkentett benzin- és gázolajár-támogatások visszaállítását. Szanaa néhány hónappal ezelőtt megemelte az üzemanyagárakat, hogy mérsékeljék az energiaszektornak folyósított támogatásokat. A kormány tavaly az állami bevételek harmadát költötte üzemanyagár-támogatásra, ez nagyjából hárommilliárd dollárt (700 milliárd forintot) tett ki.

A síita húszi kisebbségnek azonban több kell holmi olcsóbb üzemanyagnál: már évek óta a nagyobb önállóságért harcolnak. A síiták vannak többségben Jemen északi részén, míg országos szinten a szunniták. Ez utóbbiak egy része attól tart, hogy a húszik a térségben újra akarják éleszteni az ezeréves zaidita imamátust, amelynek irányítói Mohamed próféta leszármazottainak mondják magukat. Ez imamátus egészen 1962. szeptember 26-ig létezett, amikor is az egyiptomi Gamal Abden Nasszer beleegyezésével, puccsot hajtottak végre az országban. A hatalmat a nasszerista tisztek vették át, az arab ország vezetője Abdalláh asz-Szallál ezredes lett, és kikiáltották a Jemeni Arab Köztársaságot. Végül 1990. május 22-én az északi rész egyesült a déli résszel és megszületett az egységes Jemen.

A síita fegyveresek azonban évtizedek óta nem nyugodtak bele és továbbra is a függetlenségért harcolnak. Augusztus végén Szanaa körül táboroztak le, miközben civil aktivistáik ülősztrájkot tartottak a belügyminisztérium épülete közelében, a város központjában. A tüntetések akkor durvultak el, amikor hétfő hajnalban a  rendfenntartók erőszakkal próbálták meg felszámolni a repülőtérre vezető út blokádját a jemeni fővárosban. Az összecsapások során egy tüntető meghalt, negyvenen megsebesültek. A kudarc miatt hétfőn felmentették tisztségéből a jemeni különleges erők parancsnokát, de nem tudták megfékezni az indulatokat. 

Hétfőn a légierő harci repülőgépeket vetett be a lázadók ellen az ország északkeleti részén fekvő al-Dzsaúf tartomány területe felett. Szanaában pedig megostromolták a középületeket, amelyre válaszul a biztonsági erők tüzet nyitottak a tüntetőkre: 12 halottja és sok sebesültje volt a lövöldözésnek. 

Végül tegnap sikerült mindkét félnek megegyeznie, s egy időre lecsillapítani a kedélyeket az országban. A csütörtöki megállapodást Abdelkader Helal, Szanaa kormányzója és Huszein al-Ozzi, a húszik politikai ügyekben illetékes képviselője írta alá. Az egyezség értelmében csökkent az üzemanyagok ára, sőt várhatóan hamarosan távozik posztjáról a miniszterelnök is.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez