Az iraki miniszterelnök lemondott a brit állampolgárságáról

Az iraki alkotmány értelmében minden iraki állampolgárnak le kell mondania esetleges további állampolgárságairól, ha valamilyen magas biztonsági vagy kormánypozíciót akar betölteni. Ezért az újonnan kinevezett iraki miniszterelnöknek, vagyis Hajder el-Ábádinak sem volt más lehetősége, mint visszaadnia a brit útlevelét.

Ugyanakkor ezt sem a bagdadi brit nagykövetség, sem a brit belügy- vagy külügyminisztérium nem volt hajlandó megerősíteni vagy megcáfolni az értesülést. A Hajder el-Abádi vezette új kormányt szeptember 8-án hagyta jóvá a bagdadi parlament, s a miniszterelnök ezután visszaadta a brit útlevelét. Legalábbis ezt állítják a miniszterelnökhöz közel álló, belügyi források.

Az elektronikai mérnök végzettségű Hajder al-Ábádi még Szaddám Huszein évei alatt menekült el Irakból, mivel a rezsim két testvérét politikai okokból kivégezte. PhD fokozatot szerzett a Manchesteri Egyetemen és később Nagy-Britanniában szervezte az emigráns iraki síita kormányt és számos síita szervezetet támogatott. Ő lett a nagy-britanniai Iszlám Dava Párt szóvivője is. A 2003-as amerikai invázió után visszatért az arab országba, ahol fontos pozíciókat töltött be a kormányban: először tájékoztatási miniszter lett, később a parlament pénzügyi bizottságának elnökeként dolgozott.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez