A szomorú cédrus

Tavaly még Egyiptom volt az arab világ és a közel-keleti régió legboldogtalanabb országa. Most azonban javult az észak-afrikai állam gazdasági helyzetének megítélése és a lakosok már pozitívabban tekintenek a jövőbe. Ellenben Kairó helyére most egy olyan állam került, amelyet korábban Közel-Kelet Párizsaként emlegettek.

A PEW által végzett kutatás – amelyet 44 országban végeztek és a társadalom minden rétegéből összesen 48,643 embert kérdeztek meg – szerint nemcsak a Közel-Keleten, hanem a világon is a libanoniak (93%) a legelégedetlenebbek az országuk gazdasági helyzetével és a görögök (97%) után ők látják a legpesszimistábban a jövőt.

A megkérdezettek majdnem egyhangúlag (97%) az inflációt okolták a rossz helyzetért, de a magas munkanélküliség (91%) és államadóság (90%) szintén okai a negatív mutatóknak. Az összes ország közül pedig itt aggódnak a leginkább a szegények és a gazdagok közötti ellentétek miatt, amely szerintük ez a legtöbb probléma forrása az országban. A Világbank 2013-as adatai szerint a libanoni gazdaság a 82-ik, sőt pont középen helyezkedik el az arab országok listáján. Ugyanakkor a lakosság közérzete tavaly óta kétségkívül romlott, hisz a libanoni gazdaság is a teljesítőképességének a határaihoz érkezett, főleg mert dollármilliárdokba kerül a több mint egy millió szíriai menekült ellátása. 

Libanon a „boldogtalanság tekintetében” felülmúlja még a tavalyi „győztest”, Egyiptomot is: egy ENSZ által végzett kutatás szerint Egyiptom a 130-ik helyen végzett és az arab országok közül ő volt az első. Most azonban változott egy kicsit a helyzet, a megkérdezettek majdnem 30 százaléka pozitívan tekintett a jövőbe, s kevesebb mint a fele értékelte „katasztrofálisnak” az országban uralkodó állapotokat (tavaly a megkérdezettek több mint 90 százaléka szerint az összeomlás felé haladt az észak-afrikai ország).

A rossz gazdasági helyzetben lévő arab országok  közül második helyen Tunézia (88%) végzett, és ott a munkaerő piacon uralkodó állapotok és a növekvő árak (mindkettő 95%) miatt gondolják úgy, hogy az ország gazdasága rosszul teljesít. Ugyanakkor a jövőt tekintve már nem annyira borúlátóak, mert a válaszadók hatvan százaléka szerint ez az év jelenti a mélypontot, jövőre biztosan jobb lesz a helyzet. A közel-keleti régióban Jordániában (52%) és Törökországban (50%) ítélték jónak a gazdaságuk állapotát és pozitívan tekintenek a jövőbe.

Azonban globális szinten volt egy-két érdekesség is, amire fontos lenne kitérni. Először is Európában sokkal pesszimistábban látják a jövőt, mint a fejlődő országokban, ahol a válaszadók 51 százaléka szerint a jövő év sokkal jobb lesz. Európában, ahogy a világon is, Görögország vezet, mintegy 97 százalékkal. Azonban Spanyolországban (93), Olaszországban (92) és Franciaországban (88) csökkent az optimisták száma és sokkal borúlátóbbak, mint a legtöbb fejlődő országban. A németek a legoptimistábbak (60%), de meglepő módon nem sokkal lemaradva utánuk következnek az oroszok, ahol bizony már évtizedek óta nem volt ilyen magas az optimisták száma, a megkérdezettek mintegy 56 százaléka elégedett Oroszországgal.

Az Egyesült Államokban körülbelül fele-fele arányban vannak az optimisták és pesszimisták. Gyakorlatilag Ázsia keleti felén lévő országok lakosai azok, amelyek leginkább elégedettek: Kína az első (87%), de Vietnamban (86%) és Malajziában (77) is nagy az elégedettség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez