91 korbácsütés és börtön a Happy-ért, felfüggesztve

A Happy Teheránban, vagyis a Pharrel Williams dal iráni változatának előadóit már májusban őrizetbe vették azért, hogy megcsinálták a videójukat. De hogy a fiatal nők és férfiak milyen büntetést kaptak, az csak a héten derült ki. Most hirdetett ítéletet egy teheráni bíróság.

Eszerint mindegyik táncos 91 korbácsütést és 6 hónap elzárást kapott. Pontosabban csak majdnem mindenki. Az egyik lány börtönbüntetése ugyanis a többiekének a duplája, vagyis 12 hónap. Ő volt az, aki a videót feltöltötte az internetre.

Az összes büntetést felfüggesztették, három évre. Vagyis csak akkor hajtják végre őket, ha ez alatt a három év alatt a hat elítélt (három férfi és három nő) újból valami rosszat csinál – írja az Iran Wire.

A vád, mint már majusban is közölték, közönségesség és tiltott kapcsolat volt, mert “a női táncosok fedetlen fejjel ugráltak a férfiakkal” utcákon és háztetőkön. A nyilvános tánc törvényen kívüli Iránban. Az egyik vádlott azt mondta a New York Times-nak, hogy az ügyész és az elnöklő bíró pornográfiaként írta le a videót.

{youtube}YX3t6wW-IJA{/youtube}

Amely egyébként akkor keltette fel az iráni hatóságok figyelmét, amikor már 150 ezren nézték meg a YouTube-on szerte a világon. Ez a szám mára már 1 millióra nőtt. A videó úgy mutatta be ugyanis a fiatal irániakat, hogy azok nem különböznek máshol élő kortársaiktól: ugyanúgy szeretnek nevetni. A letartóztatások éppen ezért nagy felzúdulást váltottak ki világszerte, még Pharrel Williams is szót emelt a hat fiatalért.

Irán konzervatív hatóságai mély gyanakvással fogadnak bármilyen nyugati befolyást az országban. A táncosokkal történtek figyelmeztetést jelenthetnek a mérsékelt elnöknek, Hasszan Rohaninak is, aki tavaly nyáron, a megválasztása után azt ígérte, lazít az Iránt gúzsba kötő politikai, kulturális és társadalmi szigoron. Az államfő egyébként maga is kifejezte a nemtetszését az őrizetbe vételek miatt, azt twitterezte, hogy senkit nem szabadna büntetni azért, mert hangot ad az örömének.

Megfigyelők egyébként még azt is elképzelhetőnek tartják, hogy a mostani ítéletekkel az ENSZ közgyűlés jövő héten kezdődő ülésszakára New Yorkba utazó elnököt akarták kínos helyzetbe hozni a konzervatívok. “Nehéz megmondani, hogy az időzítés a véletlen műve-e, vagy sem” – mondja Hadi Ghaemi, egy Iránnal foglalkozó amerika emberi jogi csoport vezetője. Aki szerint egyébként nem kellett volna megbüntetni a táncosokat.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez