Tabriz köszönti Budapestet

Budapesten járt a Tabrizi Kereskedelmi és Iparkamara küldöttsége, a tárgyalások reményteljesek, hamarosan Magyar Ház nyílhat az észak-iráni nagyvárosban.

Tabriz Irán második legjelentősebb városa, nagy ipari központ. Nem csak az ország egyik legnagyobb olajfinomítója van a város környékén, de itt van az iráni autóipar, gépgyártás egyik központja is. Bár külföldön nem köztudott, de Irán évente milliós nagyságrendben gyárt személyautókat, tehergépkocsikat, buszokat, traktorokat. Színtén jelentős az élelmiszer- különösen a cukoripar Kelet-Azerbajdzsán tartományban, amelynek Tabriz a központja. Az egykori Selyemút mentén fekvő város, most hogy az Irán elleni nemzetközi embargót enyhítik, ismét szeretne bekapcsolódni a világkereskedelem körforgásába. Ahogy Feridun Dzsaffari-Tabrizi, a kamarai delegáció vezetője elmondta, különösen nagy lehetőségeket ltának a magyar autóipari cégekkel való együttműködésben, részegységek gyártásában.

Magyarországi útjuk során több ilyen céget meg is látogattak. Balogh Sándor, a BKIK Közel-Keleti Orsztályának elnöke elmondta, a kereskedelem fejelsztése most különösen fontos Iránnal, hiszen az embargó feloldása után mindenki jelen akar majd lenni ezen a hetven milliós piacon, és nem mindegy, hogy Magyarország milyen pozíciókból indul. Éppen ezért azon dolgoznak, hogy még ez évben magyar ház nyíljon Tabrizban.

[widgetkit id=44]

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez