Kuvait megnyitotta az északi kőolajmezőjét a külföldi vállalatok előtt

A kuvaiti alkotmány sokáig tiltotta azt, hogy a külföldi energetikai vállalatok kitermeljék a Perzsa-öböl menti monarchia kőolaját. Ez azonban most megváltozott, amikor a kormány “versenyeztetni” kezdte a cégeket az északi kőolajmezőért. 

„Meghívtuk a világ öt legnagyobb olajvállalatát, hogy előálljanak az ajánlataikkal. Az a cég, amelyik a legjobb szerződést kínálja, kitermelheti az országunk északi részén található Ratkva-mezőből az olajat.” – jelentette ki Hásem Hásem, a kuvaiti nemzeti olajvállalat elnöke. Az észak-kuvaiti olajért folytatott versenyben részt vesz a brit BP, a francia Total, a holland Shell, az amerikai Exxon és Chevron.

Mindegyik vállalat már kötött korábban szerződéseket a kuvaiti kormánnyal: Total próbafúrásokat akart végezni; Exxon 2007-ben az északi kitermelésről írt alá szerződést; a BP a nyugati területeken történő kibányászásról, s a Chevron pedig a déli mezők iránt érdeklődött. Csakhogy a politikai ellenzék bojkottálta a külföldi vállalatok megjelentését az országban. A parlamentben folyamatosan megvétózták a szerződések ratifikálását és elutasítottak bármilyen kedvezményt. Mindannyian a kuvaiti alkotmányra hivatkoztak, amely tiltja azt, hogy a külföldi vállalatok kitermeljék a Perzsa-öböl menti monarchia energiahordozóit. Végül 2011-ben a kuvaiti törvényhozók enyhítettek a szabályokon a és szerződést kötöttek a Shellel.

Az előjelzések szerint a Ratkva északi részén történő kitermelések beindulása után Kuvait napi kőolajkitermelése 4 millió hordó lehet. Jelenleg a Perzsa-öböl menti monarchia 3 hordónyi kőolajat termel ki egy nap és ennek kétharmadát exportálja. Az iraki határ mellett fekvő Ratkva, amely hatalmas mennyiségű energiahordozókkal rendelkezik. Szinte egész Észak-Kuvait egy óriási kőolajmező, naponta 700 000 hordónyi kőolajat hoznak a felszínre, s 2018-ra már egymillió hordó felett lehet a napi mennyiség.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez