Teherán gazdag kölykei

Van egy másik Teherán is, túl a kendős-kabátos, csadoros, betiltott facebookos, erkölcsrendőrös iráni fővároson.  Ahol jégkockák csilingelnek a whiskis poharakban, bikinis lányok úsznak a medencékben, fiúk ölelgetik a miniszoknyás lányokat, és még azzal sem kell törődni, hogy enged-e hozzáférést a kormányzat a közösségi oldalakhoz. Ugyanott van, mint az előbbi, illetve attól kicsit északabbra, a hegyek lábánál fekvő villanegyedekben. És az Istagramon.

A Rich Kids of Instagramról tán hallottak már: itt posztolják a szupergazdagok gyermekei a fotókat autócsodáikról, jachtjaikról, és a méregdrága órákról: mindenről, amit a szüleiktől kapnak. Most, szeptemberben indult egy ilyen oldal Iránban is: a Rich Kids of Tehran Instagram. Ahol hivalkodó életstílusukat teszik kirakatba az Iszlám Köztársaság elitjének gyermekei – ahogy a brit Times írja.

Fiatal, szép és boldog irániak mutatják meg rajta gyors autóikat, drága időmérőiket, designer cuccaikat, villáikat és kifinomult éttermi vacsoráikat. Itt nincsenek jachtok, de van sok medenceparti, miniszoknya és bikini.

richkids6

Igen, bikini. Az iráni törvény előírja a haj-kar-láb eltakarását nyilvános helyeken, de a zárt kerítések mögötti ruházkodásra nem tér ki.

richkids5

Az oldalra sok közel-keleti hírportál figyelt fel múlt havi indulása óta. Ma regel több mint 43 ezer követője van, napról napra több. Az egyik adminisztrátor éppen tegnap írta: “gyorsan növünk. Nem számítottunk arra, hogy ekkorák leszünk… Azt kérném mindenkitől, hogy ne vegye az oldalt túl komolyan, nem akarunk semmit sem reklámozni. Szórakozásból hoztuk létre az oldalt, azoknak a fiataloknak, akik szeretik a fényűző oldalakat.”

richkid2

“De ez már egy másik történet” – folytatja. “Kérlek, értsetek meg bennünket. A világ minden országában vannak gazdagok és vannak szegények. Tudom: van, akit érzelmileg megvisel, hogy nincs olyan élete, mint amilyent a mi képeinken látnak, de nem kötelező követni bennünket. Mi csak fiatalok vagyunk, szórakozásból csinálunk valamit, ne vegyetek mindent komolyan, emberek.”

richkids14

A Times szerint figyelemre méltó, hogy ezek a fiatal irániak úgy büszkélkednek gazdag és nyugatias életmódjukkal, mintha nem tartanának megtorlástól az iráni kormánytól. Attól a kormánytól, amely arról ismert, hogy megleckézteti azokat, akik olyasmivel foglalkoznak, ami szerinte bomlasztó tevékenység. Nemrégiben ítéltek például felfüggesztett börtönbüntetésre és megkorbácsolásra hét fiatalt azért, mert videót készítettek arról, ahogy Pharell Williams Happy-jére táncolnak.

richkids7

“Mindenki ismeri ezeket a fickókat. A legtöbbjüknek érinthetetlen apja van. Ha baj lenne a dologból, elrendezik” – mondta a londoni lapnak egy Teheránban dolgozó külföldi.

richkids15

richkids10

richkids4

richkid3

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez