Egy iráni energetikai vállalat pert nyert az Európai Unió ellen

Az Európai Unió számára komoly alternatívát jelentene az iráni földgáz, amellyel megoldható lenne a tagállamok függése az orosz gáztól. Az iráni vezetés nem túlságosan lelkesedik ezért az ötletért, főleg mert az európai országok még mindig kereskedelmi korlátozásokat tartanak fenn több perzsa vállalat ellen. Ezért az Európai Unió nem fellebbezett egy iráni energetikai vállalattal folytatott per végén.

 Az Európai Unió pár nappal ezelőtt feloldotta a szankcióit Irán vezető olajszállító vállalata ellen. Ali Akbar Safaini, az Iráni Nemzeti Olajszállító Vállalat (NITC) vezérigazgatója szerint erre azért került sor, mert az Európai Unió nem fellebbezett. Az iráni cég elleni szankciókat 2012-ben vezették be, mivel Brüsszel szerint a cég perzsa kőolajat szállított az európai országokba, annak ellenére, hogy ezt egy határozatban megtiltották. A vállalat vezetősége a luxemburgi Legfelsőbb Bíróságon támadta meg az Európai Unió döntését, s két év után a bíróság semmisnek nyilvánította azt. Az ítélet júliusban született meg, s az Uniónak három hónapja volt arra, hogy fellebbezzen, de ezt nem tette meg.

„Mi igazából számítottunk rá, hogy eltörlik a szankciókat. Mindig is jó kapcsolatot ápoltunk az európai partnereinkkel és reméljük, újra lehetőségünk lesz jó üzleteket kötni” –nyilatkozta Ali Akbar Safaini. Ugyanakkor az európai tisztségviselők szerint korántsem ért véget a történet. Habár nem fellebbeztek, de szerintük a szankciók továbbra is maradnak a vállalat ellen és „többször is meggondolják, hogy kikkel üzletelnek majd Iránban”.

Egyes elemzők és közel-keleti szakértők szerint a per elmaradásának hátterében az áll, hogy az Európai Unió engedményeket tesz Iránnak azért, hogy cserébe gázt kapjon a perzsa államtól. Brüsszel szeptemberben ugyanis felvetette, hogy az orosz gáz helyett iráni gáz érkezzen Európába, ezzel elkerülve Moszkva zsarolásait. Azonban Teherán korántsem lelkesedik ezért az alternatíváért és azt sem szeretné, hogy ezzel párhuzamosan megromoljanak a jó orosz-iráni kapcsolatok.

„Először a belső fogyasztásra és a már meglévő szerződésekre kell gondolnunk, s csak azután tekinthetünk új régiók felé” – nyilatkozta Hasszán Roháni iráni elnök az orosz televíziónak. Hozzátette, hogy Teheránnak problémái vannak a téli szállítással és így is nehéz kielégíteni a nagy keresletet a perzsa szénhidrogének iránt. „Egyszerűen nincsenek meg a feltételek arra, hogy az orosz gáz leállítása esetén mi pótoljuk az európai hiányt. A mi termelései kapacitásunk még nincs abban a fázisban, hogy ezt bátran megtegyük”.

A legnagyobb problémát azt jelenti, hogy még mindig vannak érvényben európai szankciók Irán ellen, és ezt Teherán „a mélyülő energetikai kooperáció” egyik legnagyobb akadályának tekinti. A másik, hogy egyelőre csak tankerhajókon lehetséges a földgáz szállítása, ami hosszabb és kevésbé biztonságos (az Ádeni-öbölben történő kalóztámadások miatt), mintha ugyanez szárazföldön, csővezetékeken keresztül történne. Az európai-iráni földgázvezeték megépítése már régóta vita tárgya Brüsszel és Teherán között. A 3300 kilométer hosszú vezeték – amelynek lenne egy iráni és egy európai szakasza – Törökországban találkozna egymással és szállítana iráni gázt Európába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez