Az iráni államfő hetek óta most először jelent meg a nyilvánosság előtt

Iránban és a nemzetközi közösségben már elkezdődtek a találgatások arról, hogy ki lesz a perzsa állam következő vezetője, mivel Ali Khamenei nehezen gyógyult a prosztata műtétje után. Ezért a további spekulációk eloszlatása végett egy rövid filmet tettek közé a szabadban sétáló Legfelsőbb Vezetőről. 

Az iráni állami televízió által közzétett videón látható, hogy a Legfelsőbb Vezető elhagyta a betegszobát és a kórház melletti kopár területeken sétál, testőrök kíséretében. „Ez az első alkalom, hogy műtét után elhagyhattam a betegágyat. Az orvosaim is ajánlották, hogy tegyek egy egészségügyi sétát”. – nyilatkozta Ali Khamenei a két és fél perces videóban. A felvételen fehér tornacipőt viselt, miközben dombon sétált felfelé, vastag öltözékben, mivel a napokban az időjárás már hűvösebb fordult Teheránban.

A műtétre szeptember 8-án került sor, s habár a műtét nem tartott tovább fél óránál és a Khamenei végig ébren volt , de állapota sokáig nem javult és betegen feküdt egy teheráni kórházi ágyban. Az iráni szóbeszédek szerint Khameneinek prosztatarákja volt és ezért kellett sürgősen megműteni őt. Az elmúlt hetekben a perzsa állam vezetése és politikusok, köztük Hasszán Róháni is, egymás után látogatták meg a hetvenöt éves ajatollahot a kórházban és raktak fel közös fényképeket a kórházi ágyban fekvő Ali Khameneiről. Még Mahmud Ahmadinezsád, az előző iráni elnök, akinek különösen rossz volt a viszonya az iráni vezetővel, szintén megjelent a Khamenei kórházi ágya mellett és jobbulást kívánt neki a Facebookon.

A felvételt azért hozták nyilvánosságra, mert az iráni és a nemzetközi médiában is elindultak a találgatások, hogy Ali Khamenei a betegsége és lábadozása miatt hamarosan nem fogja tudni ellátni a feladatát és elindul a harc a posztjáért. Mivel Khamenei hivatalosan nem jelölte ki az utódját, ezért több potenciális jelölt is akad. Habár korábban egy „kijelölt utódról” beszélt az iráni sajtó, de Reza Káni júniusban kómába esett és lényegében „csendesen lemondatták” a Szakértők Tanácsának éléről. Elemzők szerint három iráni politikus esélyes a Legfelsőbb Vezető posztra: Hásemi Shahrúdi, az egykori iráni igazságszolgáltatás elnöke; Hasemi Rafszandzsani, aki 1989-1997 között az ország elnöke volt; valamint Sádek Laridzsani, aki jelenleg a perzsa állam bíróságainak a vezetője.

Összefoglaló Ali Khamenei sétájáról (forrás AFP):

{youtube}AP1BvDm7aAo{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez