A török bázisokat is használhatja az Egyesült Államok a légicsapásokhoz

Ankara beleegyezett abba, hogy az Egyesült Államok használja a légitámaszpontjait az Iszlám Állam elleni hadműveletéhez. Ezt Susan Rice, Obama elnök nemzetbiztonsági tanácsadója jelentette be. Törökország Irakkal is, Szíriával is határos, a legfontosabb bázis az amerikai légierő számára Incirlik az ország déli részén.

Szárazföldi hadműveletekbe ugyanakkor továbbra sem kezd Törökország. Abba viszont szintén belement, hogy az Egyesült államok a területén képezze ki a mérsékelt lázadó csoportok harcosait – közölte az amerikai NBC televízióban Rice. “Ez új elkötelezettség, amit Washington üdvözöl” – mondta.

Az elmúlt napokban folytatódott az ISIS térnyerése Kobane határvárosnál, a szíriai-török határon. És folytatódodtak az ellene alakult koalíció légicsapásai is az Egyesült államok vezetésével. A Pentagon ugyanakkor már a múlt héten arra figyelmeztetett, hogy Kobane eleshet, a levegőből nem tudják ezt megakadályozni. Az Egyesült Államok mindazonáltal szárazföldi akciót nem tervez, mint ahogy Törökország sem. A török tankok felsorakoztak ugyan a határnál, de Ankara szerint ott is maradnak. Azért mentek oda, hogy Törökországot védjék. Ankara nem engedi át a török kurdokat sem a határon, hogy a szíriai kurd milíciával együtt harcoljanak. Az okokról itt olvashatnak. 

Egy kurd tiszt azt mondta az Independent című brit lapnak, hogy az ISIS még több tankot és még nagyobb tüzérségi erőt hozott a frontvonalakra, miközben utcai harcok nehezítik, hogy a harci gépek célba tudják venni a dzsihádistákat. A házak között folyó harc új elem és új probléma a védekezésnél. A kurdok egyetlen utánpótlási útvonala az északi, a török határ felé eső, a többi három oldalról ugyanis az ISIS szorítja a várost.

Az ISIS offenzívája szeptember közepe óta tart Kobane ellen: ez idő alatt a BBC szerint körülbelül 500-an haltak meg a városban, és 200 ezer ember menekült át a harcok elől a határon. Közben az iraki Anbar tartományban, ahol szintén előre törnek a dzsihádisták, a hétvégén pokolgépes merényletben megölték a rendőrfőnököt. Ahmed Szaddag tábornok konvoját bomba repítette a levegőbe a tartományi főváros, Ramadi mellett. Anbar katonai segítséget kér, vezetői szerint különben az ISIS kezére kerülhet.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez