Három évre ítélték az egyiptomi melegesküvő résztvevőit

Amikor a YouTube videomegosztó portálra kitették azt a videót, amelyen egy homoszexuális pár házasságát ünneplik egy nílusi hajón, óriási lett a felháborodás Egyiptomban. Az arab országban csupán 3-5% körüli a melegek elfogadottsága, és az eset csak olaj volt a tűzre. A rendőrség még szeptemberben letartóztatta a résztvevőket, és tegnap már ítélet  született a perben: három év börtönre ítélték őket.

Habár a videón látható esküvő még áprilisban volt, a róla készült felvétel csak augusztusban terjedt el az egyiptomi internetes közösségben és óriási felháborodást okozott. Az észak-afrikai országban a homoszexuális kapcsolat tabunak számít, sőt, az egyik emberi jogi szervezet, az Egyptian Initiative for Personal Rights szerint a homofóbia nőtt 2011 óta, mára már 90 százalék felett van az azonos neműek kapcsolatának elutasítottsága. Egyiptomban nincsenek a homoszexualitást kifejezetten tiltó törvények, de időről időre előfordul, hogy a hatóságok meleg férfiakat vesznek őrizetbe, és erkölcstelenséggel vagy istenkáromlással vádolják őket.

A nagy felháborodás miatt a hatóságok kiemelten foglalkoztak a mostani üggyel: a rendőrség tizenhat résztvevőt azonosított, közülük nyolcat elfogott, még szeptemberben, miután szerepeltek egy, az interneten terjedő videón, amely megörökítette a két férfi egybekelését. A rendőrség arra hivatkozva tartóztatta le őket, hogy a felvételek “megalázóak, sajnálatosak és felbőszítenék Allahot”. A vádlottakat egy orvosszakértő is megvizsgálta. Mind a nyolcan három évet kaptak. 

Az egybekelésről készített videó egy részlete:

{youtube}PMPhcV6uJNE{/youtube}

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez