Muzulmán nővérek akcióban

Hiába tiltotta be – igaz, még nem jogerősen – a Muzulmán Testvériség minden tevékenységét a bíróság Egyiptomban, a szervezet változatlanul aktív. Akcióban maradtak azok a nők is, akik komoly szerepet visznek a tüntetéseken. Igaz, csak mellékszerepet. A Testvériségnek már 80 éve van női tagozata, de azt férfi vezeti. Ráadásul olyan, aki úgy gondolja: a nőknek nem az utcán, hanem otthon van a helyük.

Amikor a hadsereg tankjai megtorpantak a földön heverő tüntetők előtt, és lélegezni alig lehetett a könnygáztól, Wafaa odalépett a katonákhoz, és azt mondta nekik: Anyátok meg fog átkozni benneteket. Ne lőjetek a testvéreitekre, menjetek vissza. És a tankok elkezdtek hátrálni. A 46 éves egyetemi tanár az ahramonline-nak mesélt arról az emlékezetes augusztusi napról, amikor erőszakkal oszlatták fel Morszi ex-elnök híveinek ülősztrájkját Kairóban, a Rabaa al Adawiya mecsetnél. Ő maga is jó néhány napot töltött kint korábban a férjével, és azt mondja: amint hírét vették az erőszaknak, azonnal a helyszínre siettek. Nem jutottak be, a közeli Tayaran térnél történt a tank-visszafordítás. Utána egész éjjel a sok száz holttest elszállításában segített.

De nem ő az egyetlen nő, aki ott volt. Csak ott és akkor a Muzulmán Testvériség 16 női tagja halt meg, és azóta további 8 a tüntetéseken. Az adatok attól a független, aktivistákból és jogászokból álló szervezettől származnak, amely a demonstrálók megvédésére alakult. Kevesen tudják, hogy a testvéreknek 1933 óta nővéreik is vannak: akkor alakult meg a női tagozat. Tagjai nem csak a karitatív munkában vettek és vesznek részt, de a szervezet népszerűsítésében, a választási kampányban és az utcai megmozdulásokban is. Lelkesítenek, vigasztalnak, sebet kötöznek: mikor mit kell. Azt mondják, a tüntetéseken is aktívabbak a férfiaknál. Köztük van a Testvériség alapítójának, Hassan al Bannának az unokája is. Szerinte nagy szerepet játszanak a nők a szervezetben, és ez így volt akkor is, amikor a Testvériség illegalitásban működött Mubarak alatt. Akkor kevésbé keltették fel a rendőrök gyanúját a férfiaknál, a 2011-es felkelés után pedig ügyesebbnek bizonyultak náluk meggyőzésben, kommunikációban és kapcsolatépítésben – véli.

Islam-students

Mohamed Morszi megdöntése óta sok nőt vettek őrizetbe a tüntetéseken. A Testvériség politikai pártjának adatai szerint több százat, független csoportok szerint 24-et. Közülük háromról semmit nem tudni. Most, hogy a szervezetet letartóztatásokkal lefejezték, több tucat kulcsfigurája rácsok mögött van, a helyükre léphetnek-e a nők? Az ahramonline kérdésére határozott nemmel válaszol a Testvériség egyik volt tagja. Lehetetlen – mondja. A csoportban kemény a hierarchia, egész történetében mindig létezett egy második és harmadik vonal: a potenciális vezetőké. Ez mindig férfiakból állt, nők szóba se jöhettek. Igaz, hogy a nők nagyon aktívak, de a Testvériség férfiszervezetként jött létre, a nők csak mellékszerepeket kaphatnak.

Islam-ramadan

 Ezt támasztja alá a Testvériség belső szabályzata is. Jóllehet a nők szorgosan kampányolnak és voksolnak a választásokon, a vezetők kiválasztásába nem szólhatnak bele. Ott nincs szavazati joguk. Posztokra pedig még helyi szinten sem jelöltethetik magukat. Többen elégedetlenek ezzel, kaptak is ígéretet változtatásra, de nem nagyon hisznek ebben. Talán azért sem, mert még a női tagozat élén is férfi áll. Aki ráadásul a hagyományos, konzervatív női szerep mellett érvel. Azt mondja, a tagozatnak az a küldetése, hogy felkészítse a lányokat a feleség- és anyaszerepre. Közben a muzulmán nővérek továbbra is ott vannak minden tüntetésen.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez