Visszakozott a szexuális zaklatási ügyben a Kairói Egyetem

Miközben az interneten egyre nagyobb sebességgel terjed a történtekről készült videó, és az egyiptomi tévécsatornák is egymás után csapnak le a témára, a  jogi kar dékánja azt mondja: félreértették.

Tegnap adtunk hírt arról, hogy a Kairói Egyetem jogi kara előtt több tucat férfi rontott rá egy feszes farmert és pink pulóvert viselő diáklányra: beszóltak neki, fogdosták és le akarták rángatni a ruháit. Végül a biztonsági őrök szedték ki a támadók gyűrűjéből. A kar vezetője akkor azt mondta az ONTV csatornának: a lány öltözete miatt történt mindez. Ami lényegében azt jelenti, hogy a hallgató hívta ki maga ellen a sorsot. Igaz, hozzáfűzte: a nem konvencionális ruházat még nem igazolja a zaklatást.

{youtube}yPnpIbpqHXc{/youtube}

A megjegyzést felzúdulás követte: annál is inkább, mert ez a hozzállás mindennapos Egyiptomban a szexuális zaklatások áldozataihoz. A rendőrök részéről is. Több tévéműsor foglalkozott a mostani esettel. Sokan bírálták a dékánt, aki most a Twitteren azt írta: félreértették a szavait. Ő nem is a diáklányt hibáztatta az esetért. “Biztosítok mindenkit arról, hogy ez nem igaz, és bocsánatot kérek a félreértésért. Megismétlem, hogy mindenkit, aki zaklatta a lányt, szigorúan megbüntetünk.”

Fathi Farid, az egyik, szexuális zaklatások ellen küzdő csoport vezetője szerint az a legrémesebb, hogy az emberek mindig találnak valami igazolást az ilyen esetekre, és az áldozatot hibáztatják. Sokan követelik Egyiptomban, hogy a hétfői esetet (is) vizsgálják ki. Az egyik népszerű talk-show-ban a műsorvezető az al Arabiya szerint azt kérdezte hitetlenkedve: ha egy lány pucér volna, az azt jelentené, hogy valakinek rá kell ugrania?

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez