8 dolog, amit nem tudtál Szisziről, Egyiptom erős emberéről

Abdel Fattah el-Sziszi egyszerre lett tavaly júliusban a legszeretettebb és a leggyűlöltebb ember Egyiptomban. Kinek hogy. Akkor, amikor védelmi miniszterként és vezérkari főnökként megdöntötte az iszlámista Mohamed Morszi elnök hatalmát. Akinek a székét éppen most készül elfoglalni.

Amikor a héten bejelentette, hogy indul az államfői posztért, az egyiptomiak egy része “angyalként” ünnepelte Abdel Fatteh el-Sziszit. Aki megmentette az országot a biztos sariától. A Muzulmán Testvériség hívei viszont azt mondják: nem lesz stabilitás vagy biztonság Egyiptomban Sziszi alatt.

Jóllehet már hónapok óta nem lehet úgy végigmenni Kairón, hogy ne látnánk a képét kirakatokban, óriásposztereken, pólókon, női pizsamákon vagy csokoládékon, az emberek elég keveset tudnak a volt védelmi miniszterről és vezérkari főnökről. A stábja nagyon vigyáz az imázsára. Újságíróknak, akik megpróbálkoztak azzal, hogy a szőnyeg alá nézzenek, hátha akad egy kis odasöpört piszok, az ország erős emberét jól ismerők azt mondták: megkérték őket arra, hogy ne mondjanak semmit. Ő maga is nagyon ügyel arra, hogy mi kerül ki róla: még a felesége fotóját is csak úgy egy hónapja láthatták először az egyiptomiak.

Az amerikai Newsweek közel-keleti tudósítója, Mike Giglio is azt írta, hogy amikor megpróbálta felvázolni Sziszi profilját, hihetetlenül nehéz volt akárcsak a legkisebb személyes részletet is előásnia. A jordániai hírportál, az Al Bawaba viszont felvette a kesztyűt. Összeszedte azt a nyolc dolgot, amelyet szerinte az emberek nem tudnak az emberről, a mítoszról, a legendáról – Abdel Fattah el-Szisziről.

1. A Kairóban született és a nyüzsgő Gamaleya kerületben felnőtt Sziszi csaknem 60 éves. Egyiptom “Csendes tábornok”-ként is emlegetett erős embere 23 évesen végezte el az Egyiptomi Katonai akadémiát, 1977-ben. Jóllehet a képen éppen a néhai Nasszer elnöknek tiszteleg, aligha álmodta volna, hogy egykor a nyomdokaiba léphet.

sziszi2

2. Édesapjának, Hasszánnak virágzó bútorkészítő vállalkozása volt. Szakmája mestereként dekoratív tárgyakat készített fából, gyöngyház-berakásokkal. A kairói nagybazárban, a Khan el Khaliliben ma is van egy Al Sziszi üzlet.

sziszi3

3. Mielőtt 2013-ban az év embere lett volna Egyiptomban, szorgalmasan építette katonai karrierjét. Tanult Nagy-Britanniában, katonai akadémián, a mester fokozatot pedig az Egyesült Államokban, Pennsylvaniában szerezte meg 2005-ben.

sziszi4

4. Több minden köti össze a Muzulmán Testvériséggel, mint gondolnánk. Amerikában írt diplomamunkájában amellett érvelt, hogy a közel-keleti demokráciáknak nagyobb vallási befolyásra van szükségük. A kormányok a szekularizmus irányába tartanak, megfosztva jogaiktól a lakosságnak azt a nagy részét, amely szerint a vallást nem szabad kizárni a kormányzásból – írta.

sziszi5

5. Nem feltétlen rajongója az Egyesült Államoknak. Egy másik dolgozatában arról értekezett: miközben az amerikaiak az életben és a szabadságban hisznek, és a boldogságot hajszolják, addig az iszlám kultúrák a méltányosság, az igazságosság, az egyenlőség, az egység és a jótékonykodás elveire néznek fel. Ezt ma sokan furcsának tartják az ő szájából hallani.

sziszi6

6. Sziszi odaadó családfő. Három fia és egy lánya van. A felesége, aki csak nemrégiben mutatta meg magát először az egyiptomiaknak, hagyományos iszlám ruhát visel, és nincs állásban, a gyerekeket neveli. A tábornok öt nővére is ugyanezt a konzervatív modellt követi: ők is háztartásbeliek.

sziszi7

7. A figyelmesen gondozott imázs ellenére 2012-ben viták kereszttüzében állt: megvédte azt az szüzességi vizsgálatot, amelyet 17, a Tahrir térről elhurcolt és őrizetbe vett nőn végeztek el az őket meg is verő katonák. Sziszi azt mondta: a tesztekre azért volt szükség, hogy megvédjék a nőket az erőszaktól, a katonákat és a tiszteket pedig az erőszak vádjától.

sziszi8

8. Jóllehet ő az egyiptomi hadsereg arca, nem sok katonai tapasztalata van. A hírszerzés embereként emelkedett a katonai ranglétrán, és ő volt az egyiptomi fegyveres erők legfelsőbb tanácsának legfiatalabb tagja, amikor a haderők főparancsnokává nevezték ki 2012-ben.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez