78 milliós büntetés az ortodox zsidó esküvőn táncoló sejk miatt

Izraelben egy beduin egyházi bíróság 1,2 millió sékelre, 78 millió forintra büntetett egy beduin férfit, amiért az olyan videót osztott meg, amelyen egy sejk szórakozik egy ultraortodox zsidó esküvőn. A bírák szerint megalázta ezzel a vallási vezetőt. A férfi most az életéért retteg.

 

 

 

 

Az ítéletről az izraeli Channel 2 televízió számolt be. A történet állítólag úgy kezdődött, hogy a fiatal, Negev sivatagi beduin megosztotta a már több közösségi oldalon is kerengő videót a Facebookon. A felvételen al-Atras sejk táncra perdül a ZAKA, egy főként ortodox zsidókból álló mentőszervezet önkéntesének, Berale Jakovovicsnak az esküvőjén. És még beszédet is mond, áldást kér a menyasszonyra és a vőlegényre.

{youtube}G-q4e_FDPWM{/youtube}

A vőlegény elismerte, hogy a sejk valóban táncolt, és azt mondta: nem érti, hogy mire ez a nagy hűhó. Ő maga boldog volt, hogy al-Atras megjelent az esküvőjén.

A videó mindaonáltal nem aratott osztatlan sikert. Az egész arab világból támadták miatta a sejket, aki egy hagyományos beduin vallási bíróságnál beperelte a posztolót, becsületsértésért. A kerestnek a bírák helytadtak, és kiszabták a 78 millió forintnyi büntetést – írja a Times of Israel. Az ítélet villámcsapásként érte a fiatal beduint. “Hogy lehet az, hogy miközben gyilkosságért ennek az összegnek alig az ötöde, negyedmillió sékel a büntetés, engem annyira ítéltek el, mintha öt embert öltem volna meg? A klip már jó ideje fent volt a világhálón. Én csak megosztottam. Álmomban sem hittem volna, hogy ez ekkora felzúdulást okoz, vagy hogy veszélybe kerül az életem” – mondta a tévécsatornának.

Miután a férfi édesapja bocsánatot kért a bíróság előtt, fellebbezésnek nincs helye: a családnak ki kell fizetnie a csillagászati összeget – hangzott el a riportban.

“Honnan szereznék ennyi pénzt? Lehet, hogy hülyeséget csináltam, de 2014-et írunk, és nem én vagyok az egyetlen, aki kitette ezt a videót” – mondja a férfi, aki most az életét félti: mi lesz vele vagy a családjával, ha nem fizet?

Fotó: Facebook

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez